петък, 5 февруари 2010 г.

БАРЕТАТА И МАРГИНА - ВРЯЛ КУРБАН ЗА ЕВРОПА!Има само едно изключение, което боде очите – Брендо. Той е „навън”, но засега се справя със сигурността си. Въпреки че мераклиите за неговия „голям бизнес” и за позиционирането му около определени властови конфигурации на службите за сигурност все още таят надежда и той да бъде включен трайно в списъка за „евроилюстрациите”.


Прокуратурата записа нови червени точки – САС остави в ареста Златко Баретата. Маргина е „вътре”. Слухове и публикации вкарват в този „филм” и знакова фигура като Алексей Петров-Баретата.
Мълвата има засега само едно „основание” – прокуратурата като нищо може да поиска нов арест по „ново обвинение” за Тони Хамстера. Апетитът идва с яденето. Но Алексей Петров-Трактора е „друга бира” – дори може да му припишат заслуги, че с инфо е предотвратил поръчкови убийства в навечерието на влизането в ЕС.
Какво се случва – да не би новата власт наистина да е успяла да мотивира магистратите, че трябва най-после да покажат ясна воля за партньорство в битката с „организираната престъпност”?!
Доскоро се смяташе, че силните на деня набутват Златко Баретата в сценарий ала Иво Карамански-Кръстника, изолирайки го от „бизнеса” в полза на други икономически групи и престъпни групировки. Тази версия като че ли отстъпва място на друга – Баретата и Маргина в момента изглеждат принесени в нещо като курбан, нещо като „илюстрации” на категоричната политическа воля на властта да покаже пред ЕС, че ще се справи с „организираната престъпност”.
Знаковите дела очевидно се привиждат на мастити прокурори като възможност за реализиране на кариерни амбиции. Няма лошо. Човешко е. Само дето евросигналите са ясни – присъдите са важни, а не гръмките арести и продължителните задържания. На финала лъсва всичко – ще възтържествува правото и справедливостта, или ще се заформят споразумения, колкото да се покрие със съдебен акт престоя в тюрмата, преди да е произнесена присъдата.
Не се знае дали властите не вършат услуга на Златко и Маргина – „вътре” са, но все още са живи. Никак не е ясно дали при тази битка на живот и смърт за кеша на улицата, щяха да са живи дълго. Нищо че са смятани за босове. Дори фигури над тяхното ниво не се свенят да прибират пайове от мрежите на „улицата”.
Има само едно изключение, което боде очите – Брендо. Той е „навън”, но засега се справя със сигурността си. Въпреки че мераклиите за неговия „голям бизнес” и за позиционирането му около определени властови конфигурации на службите за сигурност все още таят надежда и той да бъде включен трайно в списъка за „евроилюстрациите”.
Оставянето на Златко Баретата в ареста въпреки здравословното му състояние изпраща силен сигнал към адвокатите на Маргина – те увисват с този „патрон”. Щом като Баретата е напътен да се лекува под въоръжена охрана, Маргина трудно ще убеди съда да му облекчи мярката за неотклонение с подобни мотиви. Или?

Няма коментари: