понеделник, 26 юли 2010 г.

АКЦЕНТ ОТ НОВИЯТ БРОЙ НА В-К "ПАПАРАК": В-к „Галерия“ се разпада! Шефката му става лидер на партия на Трактора


Проблемите, които има вестник „Галерия”, се виждат и с невъоръжено око. Неговата поява беше трепетно очаквана от поредните наивници, в каквито надеждата ни превръща всеки път в очакване на чудото. Единственото ни оправдание е, че таблоидът анонсира амбициозната задача да бъде алтернатива на завзелите вече вестникарския пазар, но компрометирани от новите си собственици (Доган, империята Кръстеви) скандални издания – проводници на истината, макар и оцапана в заклеймяваното жълто.
Това, че авторите съзаклятници на „Галерия” видяха зейналата ниша откъм различната позиция и дори откъм свободния за разпространението му четвъртък за провинцията и сряда за София, им помогна само в началото. Много скоро старите кучета от „Шоу” и „Уикенд”, както и по-малките издания от този калибър и цвят поведоха компроматна война срещу нахлулия в завзетата им територия самозванец. Типично по мафиотски, в случаите, когато някой се опитва да преразпределя пазара.

Кристина Патрашкова
Разкритията за Кристина Патрашкова и връзките й с опасния Алексей Петров, за Зоя Димитрова (бивша служителка в ДАНС), нападките срещу Явор Дачков, убийството на журналиста Боби Цанков, сътрудничил за кратко във вестника, попречиха на славата му да разцъфти и да върже материални благини. Самата концепция на вестника и материалите в него не отговориха на очакванията, защото нищо не се промени в качествено отношение.
Сега, когато „Галерия” е в криза или както запознати твърдят – пред разпад, се тиражират официална и неофициални версии. Официалната е смехотворна, защото един път крие истинската причина и втори път се оправдава с нападките от страна на властта. Атаките от страна на силните на деня трябваше да бъдат предвидени, щом изданието възнамеряваше единствено да разбулва мистерии от огромно значение. А те не се творят в обществените низини. Щом журналистите, мистериозните спонсори и покровители са знаели отлично, че няма как да ги четат, ако пишат за ланшния сняг, външните фактори би трябвало да са допълнителен стимул, а не пречка. Но сега авторите му твърдят малодушно пред колегите си от „Папарак”, че сайтът на вестника е имал някакви си 500, 1000 посетители, а пък хартиеният носител се оказал малотиражка. Така се мъчи да изхитри ситуацията главната редакторка Патрашкова.
Според разкрития от много посоки се стига до истината, че в ядрото и във върха на управата на вестника се вихри откровена война. Бившите съдружници в момента са като орел, рак и щука и всеки тегли чергата към себе си. Злостта и оплювките провокират пишещите да сътворят показателната за ставащото реплика:
„Ръководството на „Галерия” ще се удави в собствената си слюнка”
Положението на Патрашкова е особено утежнено от гледна точка на оставането й във вестника поради факта, че упорито се мълви за подготвянето й за лидер на партия, която Трактора планира в затвора. „Папарак” твърди, че това ще е прословутият проект на Първанов, който ще осигури политическо влияние и на Алексей Петров след повече от сигурното му излизане от затвора.
А нищо не може да смъкне доверието в една медия, за която се знае, че е политически пристрастна и икономически обвързана. Интересно е все пак как успяват да запазят медийното си статукво и тираж седмичниците „Уикенд” и „Шоу”, които също се водят обвързани с икономически империи и отричани от обществото партии. Сигурно защото няма вътрешна война в управата им, което е скандален факт в „Галерия”.

Няма коментари: