понеделник, 26 юли 2010 г.

АРЕСТУВАТ ЗОЯ ДИМИТРОВА?


Прокуратурата обвини журналистката Зоя Димитрова, бивш съветник на ексшефа на ДАНС Петко Сертов и говорител на агенцията. Тя е обвинена в издаване на класифицирана информация и може да отнесе до 8 г. затвор, ако бъде осъдена.
Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение и дори ще поиска задържане под стража за издаване на класифицирана информация на Зоя Димитрова, бивш съветник на предишния председател на ДАНС Петко Сертов и пресаташе на агенцията.
Димитрова е журналист по професия и бе главен редактор на в. "Галерия". Обвинението срещу нея е по делото за публикуване на секретни документи в същия вестник през есента на 2009 г. Тогава "Галерия", сочен за медия на Алексей Петров, отпечата доклада на ДАНС, който бе изчезнал, докато Сергей Станишев бе премиер, и заради което и соцлидерът е обвиняем.
Димитрова е обвинена по текст от Наказателния кодекс, според който я очакват от 2 до 8 години затвор като лице, разгласило държавна тайна - информация, с която се е сдобило по служба. При тежки последици за държавата НК предвижда решетки от 5 до 15 г.

Няма коментари: