сряда, 28 юли 2010 г.

СКАНДАЛ! КОРУПЦИЯ В ОБРАЗОВАТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТВО!


Сега, когато навсякъде режат до кокал предвид кризата и налагащите се икономии и съкращения, става ясно, че и в образователното министерство е невъобразима каша. Цари същото беззаконие и хаос, което е благоприятна среда за далаверата и корупцията. Начело на това министерство е едно безполезно чучело, зад гърба на което, а може и с негласното му съгласие се вършат финансови и кадрови безобразия. Иначе командването е поела майката на Дянков, Румянка Таулова, която скоро извърши пълно прочистване в администрацията. Целта й е направо осъдителна. 19min.bg отдавна сигнализира за конкретни доказателства за това, че дамата прочиства всичко читаво за сметка на разни тираджии, които поставя начело на Центъра за развитие на човешки ресурси. Центърът пък е агенция по еврофондовете при МОМН. Може точно по тази причина шефът му трябва да е колкото се може по-некомпетентен. При това и Игнатов му симпатизирал, понеже приличал на Милко Калайджиев или по не знам какви си други причини. На същия му се позволявало да ходи в канцелариите със запасани ножове, според ошашавени служители във ведомството. Министър Игнатов, който иначе е безгласна буква в сравнение с действителната министърка, е оставен поради послушание и добро поведение да си вземе своето като някаква не съвсем лишена от права лукова глава. Например, уволнил е своя зам.-министърка – Светлана Ломева, поради факта, че тя пък е отстранила негов човек – корумпирания и крадлив Людмил Ковачев.
Ако с това се изчерпваха простъпките на фиктивен и действащ министър на образованието, с мед да ги намажеш. Но днес излиза наяве далавера за 10 милиона. Кондиката е следната. МОМН наема програми на Майкрософт за споменатата сума за три годишен срок. Това става при наличието на много по-евтина алтернатива. Можело е да се обзаведат училищата си с не по-лошите, а и безплатни Линукс. Вместо това българското образователно министерство цака безотговорно за програми по 1000 евро на компютър. Сума, надвишаваша многократно цената на самия компютър.
Причината – пазарува се от посредници с надценка – 20 пъти. А иначе при Майкрософт и при много по-дребни клиенти отстъпката може да е 50 евро. Дори и в магазинната мрежа при единични бройки цената е очевидно по-ниска – от 400 и 500. При опит да се потърси сметка се излиза с традиционното – и в миналите години практиката е бивала същата. Но сега нали трябваше да е различното. В момента не е ли безочие да се разхищава, когато се свиват душите на учители, родители и ученици от тоталната липса на средства.

Няма коментари: