неделя, 22 август 2010 г.

Медиите се оказаха виновни за цената на природния газ


Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви днес, че няма никакво съмнение, че има възможност да се понижи цената на газа от третото тримесечие. Преди ден обаче ръководството на Булгаргаз прогнозира поскъпване на синьото гориво. Явно, за да си подготви почвата за поскъпване или поне за запазване на цените.
Ние сме в съвсем началния етап за формиране на цената за четвъртото тримесечие на т.г., когато започва отоплителният сезон,
коментира Семерджиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в интервю за БНТ. Той е категоричен, че цената може за падне,
напук на опитите на Булгаргаз да лансира очаквания за поскъпване на синьото гориво.
Припомняме, че вчера „Булгаргаз" поиска от октомври синьото гориво да поскъпне с 2.96%. Като основен аргумент от дружеството обявиха по-голямата консумация през зимния сезон, заради която ще се наложи да се купува газ и на пазарни цени.
В сряда шефът на Булгаргаз Димитър Гогов бе привикан от премиера Бойко Борисов да обясни защо пак прави калкулации за поскъпване на природния газ.
Вместо обаче Булгаргаз да отнесе критики, отнесоха го медиите, защото създавали истерии.
На срещата с премиера, която се състоя в почивката на контролния мач на аматьорския отбор „Витоша” от Бистрица, в който играе премиерът, Димитър Гогов явно е успял да убеди Бойко Борисов в правотата си и да вмени вина на медиите.
Прогнозата за необходимост от поскъпване на природния газ с около 3% от октомври обаче не я измислиха журналистите, а дойде като официално съобщение от Булгаргаз.
А на медиите им е ясно, че когато държавното дружество се запъне, ще намери цифри и аргументи да повиши или поне да не допусне намаляване на цената на природния газ, напук на управляващине.
„Защо плашите хората, като сме направили толкова много до днеска и до октомври има още толкова много време”, заяви премиерът, на когото обаче някой трябва да му припомни, че няма случай досега Булгаргаз да е направил прогноза за скок на цената на горивото и тя да е паднала.Дано този път да ни изненадат, но играта на котка и мишка, от която в края на краищата печелят и частните дистрибутори на газ, ще продължи.

Няма коментари: