четвъртък, 26 август 2010 г.

Издателят Огнян Младенов: ЩЕ ИЗДАМ КНИГАТА НА ЖОРО КОРИТАРОВ И АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ!


Два дни преди да убият Георги Стоев, непознати момчета го търсиха в издателството…
„Имам контакти в службите и подземният свят!” признава скандалният издател.

И така господин Младенов, около Вас и издателството ви се носят буквално митове и легенди. За кратко време около името му избухнаха няколко мега скандали. Вие ли сте виновникът за всичко?

Писна ми от този въпрос! Когато около едно издателство се шуми, това значи, че то участва активно в обществения и литературен живот на страната. Аз отговарям за всичко в издателство “Световит” – от намирането на авторите, през ангажирането на техническия и творческия състав, до издаването на книгата и нейното разпространение. В този смисъл наистина съм “виновникът” за всичко. Колкото до така наречените “мега скандали” те избухват и отшумяват, породени от външни фактори. В повечето случаи дори не успяваме да се намесим, за да заявим нашата истина.

Обвиняват ви, че екип от хора в издателството начело с Владо Даверов списва книгите които издавате, после биват подписвани с чужди имена. Има ли истина в тези твърдения?

Владо Даверов има точно определено място в издателския процес и то е заявено недвусмислено на корицата. Поредицата “Свидетели на времето” излиза под негова редакция, а авторите са живи хора, които винаги можете да намерите там, където живеят. Освен това с Владо Даверов имам граждански договор за редактор и на други книги, извън поредицата. Вярвам, че няма да отречете неговия талант на писател и едва ли ще се намери издател, който с лека ръка да се откаже от уменията му. Още повече издателство “Световит” има амбицията да открива нови лица за литературата и да ги лансира на пазара. Някои от тях са все още твърде неопитни. Точно при тях намесата на Даверов е неоценима, но текстът задължително се съгласува с начинаещите писатели.

От вашата, така да се каже школа излязоха най – хитовите писатели, и Христо Калчев, Петър Христозов, Георги Стоев и прочие. Говори се че сте имали доста начини за получаване на информация, която вие сам сте давали на авторите.

Основно правило на издателство”Световит” е единствено авторите да отговарят за изнесената в книгите им информация. Аз лично имам някакъв достъп до тайните служби и подземния свят. Винаги обаче съм разчитал на тяхната работа и тяхното вътрешно чувство за мярка и отговорност към фактите.

Като споменах Георги Стоев, не мога да не ви попитам за един скандал, излязъл от страниците на „Папарак”. Бившият руски десантчик Петър Семов разкри, че автор на книгите на Георги Стоев всъщност е една ваша бивша работничка Славея Иванова. Дайте си мнението по въпроса и ни дайте повече информация за въпросната жена, която твърди че притежава неиздаван ръкопис на Стоев.

Нямам представа поради каква причина Петър Семов е обявил моята бивша работничка за автор на книгите на Георги Стоев. Той знае добре каква е истината. А тя е че Жоро Стоев диктуваше книгите си. Тя няма необходимите умствени качества да прави текстове. Единственото което прави е бързината да пише добре на компютър. Въпросната жена не за първи път пробутва глупости в медийното пространство. В първите осем книги на Стоев, издадени от “Световит”, тя бе само машинописка.

Вдовицата на Христо Калчев дълго време тръбеше из медиите, че ще ви съди до дупка заради неуредени финансови отношения. Докъде стигна тази нейна бойна амбиция!

С вдовицата на Христо Калчев винаги съм се стремял да имам добри и точни отношения. Не крия, че се изненадах твърде неприятно, когато преди година разбрах намерението й да ме съди. Нямам нищо против, моите документи са в ред, нека съдът да отсъди кой е крив и кой прав.

Вярно ли е, че поредицата „Свидетели на времето” всъщност е идея на Жоро Стоев?

Не мога да си представя откъде идва тази брадата лъжа. “Свидетели на времето” бе замислена и осъществена от мен и от Владо Даверов. Не сме споделяли намерението си с никого, дори с колегите от издателството, преди на бял свят да се появи първата книга на Георги Стоев “ВИС 1”. Допускам че той има пръст в пускането на тази мръсна партенка.

Христо Калчев бил ли е ваш съдружник, както твърди писателят Бойко Беленски?

Аз също съм чувал подобни слухове. Истината е, че Христо беше мой прекрасен приятел, почти брат, но нищо повече.

Да се върнем на Славея Иванова, тя ли напусна издателството привлечена от Стоев или вие я уволнихте. Всъщност какво ви скара със Стоев?

Славея сама напусна издателството. Знам че е била привлечена от Стоев, защото той имаше намерение да прави собствено издателство. Допускам, че двамата са работили по някои от следващите книги от Жоро, които всъщност са компилации от първите осем. А с Георги Стоев не съм се карал. Поддържахме телефонна връзка почти до последният му ден. Той просто настояваше за по-големи тиражи, които аз не можех да му осигуря.

Вашето издателство си е направо емблема в българската криминална литература. Ще излезе ли скоро нов скандален автор? Какви проекти предвиждате за напред?

Съвсем скоро ще издадем книгата на Жоро Коритаров и Алексей Петров.Това ако не е новина, не знам какво е. Вие я научавате първи. Те са отговорни хора и ми се довериха. А аз нямам намерение да ги разочаровам.

В едно интервю нароченият за адвокат на Георги Стоев Добрин Додев, спомена, че една от версиите по повод убийството на летописеца, всъщност е, че то е поръчано от негови издатели. Вие сте един от тях, какво е мнението ви по въпроса?

Как ме виждате с пистолет в ръка посред бял ден в центъра на София? Не смятам за необходимо да отговарям на слухове, плод на болни мозъци. Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно.

По неофициална информация след убийството на Стоев, книгите му са достигнали над 400 000 бройки общ тираж, това на разбираем език означавало няколко милиона печалба. Според вас Жоро Стоев не е ли жертва на собствената си и тази на издателите му алчност?

Обърнете се към който и да е издател, за да ви каже какво мисли за тези няколко милиона печалба и за цитирания от Вас тираж. Много би ми се искало да е така, но за съжаление българският пазар е твърде малък и от издаване на книги никой не е забогатял. За Ваше сведение печалбата за автора от подобен тираж може да бъде не повече от 360 000 лева и не по-малко от 220 000 лева, в зависимост от договорите му. Ако изобщо се е стигнало до толкова високи тиражи, те са издавани извън издателство “Световит”. А на какво е жертва Жоро Стоев, би трябвало да отговорят специализираните органи. Аз съм и съдействал до колкото мога, казах им че два дена преди да убият Жоро, непознати момчета го търсиха в издателството. Убеден съм че не го търсиха а го проучваха.



krimi@mail.bg
„ъндърграунд-медия”

Няма коментари: