сряда, 8 септември 2010 г.

ДНЕС И УТРЕ : СТРЕЛЯТ НИ С ДУМИ – КУРШУМИ!


Думи – куршуми са на път да се изстрелят с ударен автоматичен откос в сърцето на всеки един читател. Разбира се на този, който се осмели да стигне до тях. Като малки пронизващи, горещи парчета олово те ще разбият гърдите ви и ще се наместят трайно в съзнанието ви и не, за да ви наранят, а за да ви възкресят. По-точно казано да възкресят паметта ви за безследно изчезналите деца на България.
България ви търси! Това е мотото на документалния роман на писателя-журналист Веселин Стаменов, озаглавен ужасяващо плашещо „БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ”. Книгата е уникално четиво, може би, без свой род в съвременната българска документалистика.
Типично в своя ъндърграунд стил авторът е решил да атакува коварно парализираната съвест на българина. И не, за да се прави на велик, а за да и покаже, че без нея ние просто се превръщаме в територия с хора… роби. Роби на съзнанието си, на общественото мнение, …на себе си. Атака за събуждане! Наивно и дори малко клиширано. На пръв поглед нещата заприличват на отколешната авторска утопия за пиянството на един народ. Стаменов обаче не се вживява като будител. Даже напротив, той отрича в книгата си сълзливите кампании, захранващи редовно и тлъсто нечий копринен джоб. Авторът на книгата се изявява като творец – агресор, обявяващ война на заспалите чувства и безскрупулното ни отношение към един социален и болезнен проблем….
Под носа ни се отвличат деца. Децата ни изчезват безследно. Майки жалят за чедата си без челни забрадки и траур. Погребват детето си в мислите, но хранейки с последна сила надеждата си, че то просто след малко, довечера, утре … ще се появи. За тази човешка мъка малко хора могат да се осмелят да пишат в днешния комерсиален свят. На фона на романтичните турски сапунени драми по телевизията, на красивите тела, кълчещи се в ритъм седем – осми, на десетките ежедневни лични проблеми, на никой не би му се поискало да преживее болката да прочете една такава книга.
Защото текстът, разкритията, горчивите покрити факти, реакцията на властта по темата в книгата “БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” – болят. Болят като рани от куршуми.
Готови ли сте за разстрел!
Очаквайте книгата на Веселин Стаменов “БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ” по всички вестникарски будки и елитните книжарници. За повече информация следете тук:


http://dnesiutre.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%b4%d1%83%d0%bc%d0%b8-%e2%80%93-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b8/

Няма коментари: