четвъртък, 9 септември 2010 г.

НА 28 СЕПТЕМВРИ /ВТОРНИК/ ИЗЛИЗА КНИГАТА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ!



НА 28.09.2010 ГОДИНА ПО ВСИЧКИ ВЕСТНИКАРСКИ ПАВИЛИОНИ, БУДКИ И МЕСТА КЪДЕТО СЕ ПРОДАВАТ ВЕСТНИЦИ И КНИГИ ЩЕ БЪДЕ
КНИГАТА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ.
ОЧАКВАЙТЕ Я!

47 случая на безследно изчезнали деца са регистрирани от полицията само през миналата година. Към началото на 2009 г. четири от тях са останали неразкрити.
Най-много от безследно изчезналите са жертва на нещастен случай. Специалистите отчитат обаче, че все по-често деца стават жертва на трафик. Тогава помага партньорството с Интерпол.
"Трафикът не е задължително да почне още тук, възможно е това дете да тръгне включително и със своите близки, да живеят и да работят и реално там да се случи трафикирането", коментират още служители на Криминална полиция.
Доста работа на звеното за издирване напоследък създават и отвличанията с цел сватба. "Когато женихът си хареса булка, качва я в колата, закарва я в съседното село, родителите реагират и тръгваме по тези горещи следи - в каква кола, какъв е номерът, какво се случва", разказват от МВР.
Мода в последно време са и т.нар. родителски отвличания. При тях най-често съвсем малки деца стават жертва на споровете между собствените си родители.
Полицаите се оплакват, че често от неудобство родителите не казват цялата истина. Така те пречат на разследващите, защото в семейството, поведението и средата е отговорът къде е детето. В най-добрия случай ще се окаже, че става въпрос за сърдит тийнейджър. В най-лошия - за безследно изчезнало дете.
"Има автоматизирана система, където децата се залагат веднага за издирване, когато има съмнение, че детето може да е изведено зад граница. Веднага се предприемат съответни действия с Гранична полиция", посочват още криминалисти. Случва се да няма резултат с години, но полицаите не се отказват. Дори сега продължават да работят по случай отпреди 30 години. У нас обаче няма техника, която да „състари" детето и да покаже как би изглеждало пораснало.
Неправителствена организация в САЩ безвъзмездно помага на нашите полицаи. За целта се изпраща набор от снимки на роднини в различна възраст.
МВР няма информация досега у нас да са отвличани деца за откуп. Те обаче са най-лесните жертви на престъпления. За единен телефонен номер за изчезнали деца във всички европейски страни настоява Европейската комисия от 2007 година. Поредният призив беше отправен преди месец. Телефонът засега е активиран само в няколко страни, в България тече подготовка.

Няма коментари: