четвъртък, 9 септември 2010 г.

ИРИНА БОКОВА БИЛА АГЕНТ НА КГБ?


Изборът на българката Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО преди година взриви определени кръгове в българското общество. За един това беше сватба за други брадва. Преди два дви в редакцията ни позвъни писателят Илия Троянов и пожела да каже мнеието си по въпроса. Публикуваме го без съкращения:
Ирана Бокова е срам за България! Баща й Георги Боков, член на Политбюро, като главен редактор на „Работническо дело” (българската „Правда”), беше най-висшият пропагандист на страната и старателен професионален доносник на диктатора Тодор Живков. След нашествието на Червената армия през 1944 година той преследваше в Родопите опозиционери и по свидетелства на Михаил Сатев, лежал като политически затворник петнадесет години, е участвал в екзекуции на Народния съд. Някогашната номенклатура е отново на власт. Дъщеря му минава през всички нива на кадровата закалка, включително Института за международни отношения в Москва, подготвящ под контрола на КГБ млади апаратчици от целия Източен блок за бъдещи задачи като дипломати и агенти. След това тя прави бърза кариера във външното министерство в София, както и като постоянен представител в ООН - пост, който се поверява само на най-надеждните. Малко след промяната партията й, преименувана междувременно в Българска социалистическа партия, я вкарва в политиката като неизползвано лице и тя се издига до поста министър на външните работи. Новата генерална директорка на ЮНЕСКО се числи към малка, властна прослойка, която съсипа България и която сега играе играта на демокрация, докато не са застрашени неправомерно придобитите й привилегии. Оцелелият от Аушвиц Ели Визел обясни, че изборът на Хосни би бил „срам” за международната общност. Вчера двама оцелели от ГУЛАГ от България обявиха, че изборът на Бокова е срамен за всички нас. ЮНЕСКО може да избегна единия срам, но на каква цена!

Деси Монева
desimoneva@mail.bg

редакцията запазва правото си да уважи всяко мнение по въпроса, така че всеки който се е почувствал обиден или иска да даде още едно мнение по въпроса нека да пише на посоченият имейл.

Няма коментари: