неделя, 5 септември 2010 г.

Трафикът на бебета е по-модерен от износа на жени за проституция - Родилките вземат 4 000 евро, посредниците - в пъти повече за продадено дете


Трафикът на бебета замества този на жени с цел проституция, става ясно от данните на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) към плевенската дирекция на полицията. През миналата година в Плевен се е работило по една престъпна група, изкарвала жени с цел проституция, най-вече за Франция и Германия. Организатори и участници в нея са трима мъже от Плевенско, които са успели да "пласират" 4 - 5 жени, предимно от ромски произход. И на тримата са повдигнати обвинения - за участие в организирана престъпна група, за склоняване към проституция и за пране на пари. Засега обаче няма данни тримата да са получили присъда, уточниха от полицията. Освен по тази престъпна група плевенската полиция е работила през миналата година и по още пет съществени случая, като по два от тях са образувани досъдебни производства, свързани със склоняване към проституция. Образувани са и множество преписки, които съдържат данни за такъв вид престъпление. Има случаи обаче, когато се оказва, че не винаги сигналът се оказва верен и не винаги става дума за склоняване към проституция. Понякога роднини търсят свой близък и обявяват, че може би е жертва на трафик, но се оказва, че това не е така. При случаите на трафик на жени най-често става дума за доброволна проституция. Често трафикантите обаче лъжат жертвите си, че навън ще бъдат танцьорки или сервитьорки, но на място им казват, че трябва да заработват и по друг начин. С много малки изключения момичетата се съгласяват, твърдят криминалисти. Полицията се опитва да работи с всички жени, жертви на трафик, тъй като в много случаи те се връщат в България благодарение на неправителствени организации. Тогава правим всичко възможно тези жени да свидетелстват, за да стигнем до организаторите, да видим каква е фактическата обстановка, казват полицаи. Според данните трафикът на жени държи едно и също ниво през последните години.
През 2009 г. обаче се развива и друг вид такава дейност - трафик на бременни с цел продажба на бебето, обикновено в съседна Гърция. От началото на годината плевенската полиция работи по три такива случая. Единият е широко обявеният в медиите в село Градище, където бременна ромка беше изкарана в Гърция от двама трафиканти от село Асеновци - Славчо К. и жена, с която той живее на семейни начала. При преминаването на границата съдействие на трафикантите оказва и съпругът на бременната. Тя е родила в Гърция, където за бебето й дали 2 500 евро, а по-късно й обещали още 1 500 евро. Случаят се разплете, след като кварталният полицай на Градище видял, че бременната е родила, но дете с нея няма. Все още обаче българските власти, които работят по случая, нямат информация от гръцките си колеги къде е детето и кои са гърците, съучастници на нашите трафиканти. Отделно от този случай се работи и по организирана престъпна група с основна дейност трафик на бременни с цел продажба на бебета. Групата е успяла да изведе две бременни жени, едното бебе вече е продадено в Гърция, другото се издирва. Групата е под наблюдение от няколко месеца. Данните сочат, че родилките получават около 4 000 евро от продажбата, докато трафикантите взимат в пъти повече за продадено дете. Организаторите на трафика сами търсят жени в напреднала бременност, бедни, на границата на житейския минимум, с повече деца... Предлагат им сделката и те я приемат въпреки нищожните пари, които получават от продажбата на собствената си плът и кръв. Схемата е една и съща и действа безотказно. Бременната излиза в Гърция седмица преди да роди. Там я настаняват първо в квартира, после в клиника. Ражда, взимат й детето и след няколко дни тя се прибира в България. Досега няма данни продадените бебета да са обект на търговия с органи, твърдят от полицията. Винаги става дума за осиновяване. В схемата участват най-вече българи, постоянно пребиваващи в Гърция. Те са връзката между гърците, желаещи да осиновят бързо и лесно дете, и българските трафиканти. Обикновено първата крачка правят именно тези посредници, които издирват гърците осиновители. Има обаче и обратен вариант - грък, който иска да осинови дете, прави първата крачка и се среща с посредниците. Засега обаче няма добро взаимодействие между българските и гръцки власти по повод зачестилите случаи на продажби на деца, заявиха от полицията.




Поли ТОМОВА

Няма коментари: