вторник, 7 септември 2010 г.

Поне 50 деца отвлечени и от тях няма ни вест, ни кост



Отвлякоха сина ми и вече 4 месеца няма никаква следа от него. Знам и за други поне 50 деца, които са изчезнали и вероятно са похитени. Трябва нещо да се предприеме от полицията и цялото общество, защото ще губим все повече деца!”
Така започва разказа си 40-годишната Лилия Желева, чийто 20-годишен син Аспарух (виж снимка в галерията) е в неизвестност повече от 120 дни. Името е част от полицейските информационни масиви, в които всяка година се записват стотици безследно изчезнали българи.
На 1 юли вечерта Аспарух и майка му затворили заедно ресторант “Горещ тиган” на столичната улица “Сан Стефано” - там младежът бил главен готвач.
Той запалил личната си кола и потеглил към Волуяк да изпрати приятелката си Криси, която живее там. Това е последният път, когато някой го е видял.
По пътя телефонът му звъни и Аспарух отговорил, че потегля след това към кв. Люлин. Последният човек, успял да разговаря с него, е майка му - някъде към 23,30 ч.
“Питах го къде си, а той ми отговори: Мамо, тук съм, след малко се връщам. За съжаление аз все още го чакам - вече 4 месеца”, припомня си просълзена Лили. Още на следващия ден притеснената жена подава сигнал в полицията, но оттам й казват, че трябва да мине поне денонощие, за да започнат да го издирват.
“Тези загубени часове заличиха следите от похитителите на сина ми”, категорична е майката.
Една от версиите, по които в началото започнала да работи полицията, била, че Аспарух се е замесил в продажба на дрога. Всички близки и познати на младежа обаче се кълнат, че той не само че не е продавал наркотици, но вероятно и никога не е докосвал някаква дрога. Момчето е било готвач и е работило на няколко смени, заедно с майка си. Практически е нямало време за какъвто и да е таен живот.
От справка на мобилните оператори, изискана от полицията, станало ясно, че фаталното телефонно повикване, заради което Аспарух не се прибрал у дома, както и последните няколко позвънявания на мобилните му телефони са от предплатена карта, която се е намирала в района на с. Мрамор.
Поради тази причина били разпитани по няколко пъти членовете на местна криминална група, но резултат няма.
“Заради изборите, които бяха по това време, полицията изобщо не търсеше сина ми, аз дори звънях по районните да питам дали са им подали данни за изчезналото ми дете, а оттам ми казваха, че такова момче не се издирва”, разказва Желева.
Тя си спомня, че първите дни изобщо не спяла и обикаляла поляните в покрайнините на София с надежда да го намери.
Само след 3-4 дни - на 5 юли 2009 г., точно в деня на парламентарните избори, бащата, който е таксиметров шофьор, сам открил колата на сина си в столичния квартал Надежда, близо до избирателна секция.
Фиатът бил паркиран пред интернет клуб, с отворена шофьорска врата. Оказало се обаче невъзможно полицаите да вземат пръстови отпечатъци, тъй като и двете дръжки били първо педантично изчистени, а после и намазани с мазна течност.
“От деня на изчезването на Аспарух до момента от полицията само ни казват, че работят и не ни дават никакво обяснение или надежда”, споделя отчаяната майка. В ужаса си, че някъде детето й е затворено и има нужда от помощ, тя обиколила и много врачки, но никоя не успяла да й помогне.
Бащата Петър Бакалов казва, че знае за още три случая на изчезнали млади момчета точно на такава възраст - между 17 и 20 г., в района на столицата. Едно от момчетата било от Доброславци, другото от Горубляне , а трето изчезнало от Мировяне.
“Все млади хора изчезват - на 17, 20, 22 години. Това момче в Кюстендил и то е на такава възраст. Доколкото съм чувала от приятели, които имат интернет, има някакъв сайт за изчезнали. Казват, че за 4 г. над 800 човека липсват. Според мен това може и да е канал за трафик на органи”, размишлява Лилия.
20-годишният младеж никога не е създавал проблеми на родителите си, които са разведени от над 15 години. Още от тийнейджър той искал да стане готвач, затова и завършил такъв техникум, а после почнал работа като главен готвач в ресторант “Горещ тиган” заедно с майка си.
“Работеше много, дори когато не беше в кухнята, вземаше допълнителни смени като сервитьор. Така събра пари да си купи кола на старо”, припомня си Лилия.
Повече от година той си имал и сериозна приятелка - Криси, която често идвала на гости в дома му. Аспарух не обичал много да ходи по дискотеки, а когато излизал с приятели, предпочитал по-тихите ресторантчета, където могат да хапнат и да си говорят, разказват още близките му.
Родителите на 20-годишния младеж денонощно обмислят всеки дребен детайл, който би помогнал за откриването му. За майката и бащата на момчето е непонятно как никой от приятелите му не е звъннал на мобилния му телефон, въпреки че Лилия и досега го държи включен.
“Как всички разбраха, че е изчезнал - това е много странно? Всеки от приятелите му отрича, че знае нещо, а това не е възможно”, категорични са роднините.
Лилия смята, че някой е планирал изчезването на сина й и съвсем умишлено е подбрал времето преди изборите, когато полицаите ще са ангажирани и никой няма да търси похитителите.
“Първия месец бях направо като луда. Изпратих писмо до министъра на вътрешните работи, че не се работи, още в края на юли. Получих отговор едва преди десетина дни”, споделя още майката.
От столичната полиция казаха, че по случая с изчезването на Аспарух работата не е спирала, продължават процесуално-следствените действия, разпитват се негови близки, познати и приятели, проверяват се всички оперативни информации.
851 са пълнолетните българи, които са изчезнали без следа и се търсят по данни на МВР от юни 2008 г. Сега тази цифра вероятно е надхвърлила 1000. Тези хора се водят безследно изчезнали и МВР използва целия си ресурс, за да ги открие. По случаите са сформирани екипи от оперативни работници, дознател и прокурор.
Само за 2008 г. полицаите са работили по 47 случая на безследно изчезнали деца.
“Призовавам всеки, който знае къде е синът ми, да ни се обади. Готова съм, ако искат похитителите му и откуп да платя, просто си искам обратно детето”, призова през сълзи Лилия. Тя моли всеки, който е виждал Аспарух след 1 юни, да се обади на мобилните телефони на семейството - 0889 308 630 0889 308 630 и 0878 150 269 или в най-близкото РПУ.

Няма коментари: