вторник, 23 ноември 2010 г.

ИВО СИРОМАХОВ - НАГЪЛ ПЛАГИАТ?

колаж : разкрития
В грандиозен скандал се замеси Иво Сиромахов!
Сценаристът от „Шоуто на Слави“ бе обвинен в плагиатство и в момента из интернет се води бурна дискусия относоно приомите му на присвояване на чужд труд.
Преди около 2 седмици, когато гръмна новината, че се предлагат 400 хиляди евро награда за главата на Бойко Борисов, потребител с псевдоним Arhivatora публикувал в профила си в Twitter коментарa: „С’я не разбрах – тия 400 хиляди, дето ги искат, трябва да пращаме SMS-и или кво?“. Часове по-късно същата реплика осъмва във Facebook профила на Иво Сиромахов, а ден след това бе изръсена и в „Шоуто на Слави”. След това „съвпадение“, упорито започват да се появяват и още куп нови такива.
Сред тях е: „Чудя се защо актьорите в порнофилмите накрая свършват сами. Предполагам, че е от солидарност към зрителя”, появило се в профила на Stoynoff в Twitter на 4 ноември и по същата схема – скоро и в профила на сценариста във Facebook.Разкритието бе направено в блога на Генади. Софиянецът забелязал кражбите на Сиромахов и извадил файл с хронологията на смешките, на който ясно се вижда, че писателят-хуморист не е първоизточник.
Razkritia.com надникна във форума на Иво Сиромахов, където се води ожесточен спор от няколко дни между Сиромахов и разочарованите му фенове. В дискусията се включи и самият Генади. Ето част от репликите, които двамата са си разменили:
„Кой е Генади? Той ли е авторът на вицовете? Правите ли разлика между авторско и народно творчество? Разбирам, че да се протестира срещу мен вероятно би донесло на някого 5 минути слава, но нека поне да го направи интелигентно. Не, не е вярно. Източниците ми на вицове са съвсем други.“ – защитава се Сиромахов.
„Ако искаш приеми, че го правя само за да стана СУПЕР ПОПУЛЯРЕН на твой гръб, не ми пука особено. По интересното е, че ти признаваш, че нито едно от тези неща не си ги писал ти. И тук следва въпроса – ти изобщо написал ли си нещо или всичко е народно творчество и вицове съобразени със закона за авторското право. И ако си написал нещо авторско, как би реагирал ако някой го обяви за народно творчество и го каже в „Шоуто на Иван и Андрей“. Не знам защо си мислиш, че в интернет няма търсачка и не може да се провери откъде копираш. Грозно е това което правиш и да обвиняваш мен, че искам да стана известен на твой гръб ми е леко смешно. Възможно е да правиш и някаква ментална гимнастика в главата си, така че аз да съм виновен за това, че голяма част от шегите ти са написани в интернет преди ти да се сетиш за тях. Не знам.“ – не закъснява и отговорът на въпросния Генади.
„Сигурен съм, че и репертоара на Шкумбата е измислен от некви генадита, които са нагло ограбени от него. Да не мислите, че тия вицове той си ги е измислил!“ – заяжда се впоследствие Сиромахов.
„Нито съм твърдял, че съм автор на нещата, които крадеш, нито си ми отговорил на въпросите които съм ти задал, нито аз съм инициирал някакъв протест срещу теб. Просто направих един файл в който се виждат същите неща, които пишеш само че с други автори и по-стара дата. Дори и идеята не е моя, отдавна се говори в Туитър, че копираш от там. Някой го наричат народно творчество, други го наричат кражба.“ – отвръща на удара Генади.
Срещу Сиромахов бе създаден и специален канал в Twitter, в който той е обект на тотална ирония и сарказъм от страна на различни потребители. Във „Фейсбук“ пък съществува страница, озаглавена „Да помогнем на Иво Сиромахов да спре да пише“. Потребителите с нетърпение очакват дали някое от новите им остроумия ще бъде копирано от сценариста, за да продължат да му се подиграват.

1 коментар:

Калин каза...

Доста плагиатства то всъщност 90% от лафовете му са "крадени"