неделя, 19 септември 2010 г.

2 000 DM ГЛОБА ЩОТО НЕ СЪМ НА КЕФ! Мутрата който говорил тайно с Бойко Борисов!


Рекетьорският бизнес превърна Любо Четворката в крал на контрабавдата и царят на ДДС.то!
Мутрата който говорил тайно с Бойко Борисов!
Мутри казват че той е новият Мето Илиенски и че слуховете че уж старият бос се евърнал означавали че всички трябва да се кланят на Чертворката!
Любо Четворката не обича вестниците. Той е наясно, че има два сигурни начина да се пенсионираш в престъпния свят. Единият е да те застрелят. Другият е името ти да попадне по вестникарските страници. Което в много от случаите води до първото. Въпреки нежеланието му, Любо Четворката излиза от анонимност, след като се оказва включен в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, кръстен „Транспорт, контрабанда и организирана престъпност”.
Истинското му име е Любомир Любенов и за него се знаят малко неща. Среден на ръст, набит, бивш боксьор. Кара БМВ петица и джип „Мицубиши”. Живее в престижен софийски квартал. Демонстрира висок стандарт на живот, който не отговаря на реалните му доходи. Съпругата му Ани (на книга) печели повече от него, тъй като е декларатор на митница Калотина.
Кариерата му започва през деветдесетте като обикновен охранител. Постепенно се превръща в дясна ръка на Пенчо Младенов – една от ключовите фигури в групировката ВИС. Освен Любо Четворката го наричат и Любо от „Илиянци”. И двата прякора са свързани със складовата база, където се подвизава основно. Неговото работно място там е бил четвърти охранителен пост.
До 2003 година Любо Четворката работи за Методи Методиев, по прякор Мето Илиянски. Включването му в доклада не е съвсем оправдано, тъй като не е контрабандист от ранга на Николай Методиев – Пилето или Цветан Василев – Цецо Хафти. Той отговаря за някои по-специфични услуги, познати от близкото минало – контролира бригади, които се занимават с чиста проба рекет. Ролята на силовак отлично пасва на неговия характер.Четворката е темпераментен – случвало се е да налага на някои от търговците „глоба” от 2 000 DM просто защото не е на кеф.
Работата му в складовата база е да събира такса „спокойствие” от търговците. Освен официалната наемна цена склададжиите са принуждавани да плащат на месец между 1 000 и 5 000 лева на ръка, за да не бъдат притеснявани. Неподчинението струва скъпо. И е доста болезнено.
На негово подчинение е Румен Чеченеца, известен още като Люлинския бос – специалист в побоища и грабежи на търговци от виетнамски и китайски произход. Метод на Румен Чеченския и съответно на прекия му началник Любо Четворката е внедряването на хора в съответен склад в „Илиянци” като общи работници. Те имат за задача да проучат кога предстои зареждане със стока. Щом съберат необходимата информация, хората на Чеченския се оттеглят и на ход идват силоваците. Виетнамска търговка е била буквално смляна от люлинските бригади в столичния жк „Зона Б-5”, тъй като не искала да даде доброволно чантата с парите, с които е трябвало да напазарува стока. Имало е и странни случаи на палежи в складовата база „Илиянци”, както и изтърбушени до основи помещения на уж охраняваната територия. В схемата за притискане на непокорните търговци са включени и отделни данъчни служители, работещи по сигнал.
След изчезването на Мето Илиянски, Любо Четворката преминава на подчинение на ресорните си началници до този момент Красимир Каменов – Къро и Христофорос Аманатидис – Таки. Взаимоотношенията му с Къро и Таки обаче не са много добри. В РЗБОП – София има подадена жалба от Любо Четворката, че е бил изнудван от двамата. Това се случва, след като Къро прави „ревизия”, при която се установява, че Четворката ги ощетява.
Освен месечния наем от търговците, той събира и такса за всеки камион със стока, който влиза в тържището. След проверката Къро разбира, че от петстотин лева Четворката заделя по двеста лева за себе си. След този фал се обсъжда смяната на Любо Четворката. Вместо това получава последно предупреждение.
Друга далавера на Любо Четворката са кражбите на ДДС. Действа по схемата, която използва и сириецът Абдулджалил Ибрахим Бахзад, чийто брат Лукман беше убит на 19 юли 2006 г. в софийския жк „Зона Б-5”. Твърди се, че зад това убийство стои бригада на негово подчинение, действала по поръчка на Таки.
В направление „Стокова контрабанда” н НСБОП има сведения, че е поддържал отношения и с Пламен Калчев, сочен за организатор на разбита „фабрика за ДДС”.
Четворката контролира и канал за компютърни части. Те се вкарват в склад за митнически контрол, където стоката се подменя. Истинските (нови и скъпи) части остават в страната, без за тях да бъдат събрани митни сборове. Разследван е и за трафик на хероин и амфетамини.
При тази разностранна дейност Любо Четворката е с чисто криминално минало. От разследване са го спасявали някои връзки с МВР, с които парадира. Негов трик е да „разговаря” с бившия главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов. Любо Четворката редовно си общува при затворен телефон с него, без изобщо да го познава. По същия начин от 2003 година се представя като приближен на заместник-шефа на НСБОП по това време Красимир Младенов. Търговци твърдят, че той ги е заблуждавал, че събира пари за служители на НСБОП, участващи в мобилните митнически групи.
В същото време не са виртуални контактите му с някои служители от ДНСП и особено с един пенсиониран по ред причини началник. Четворката има „имунитет” и по друга причина – води се сътрудник на икономическото направление в Столичната дирекция на вътрешните работи. В охранителната му фирма пък работи синът на началник в Столичната дирекция. Води се „недосегаем” и в Първо, и във Второ РПУ в София покрай бившия си шеф Мето Илиянски.
В задълженията на събирач на Любо Четворката влиза и препредаването на пари на отделни митнически служители от висок ранг. Според антимафиоти, проследили приемо-предаването, това се е правело основно на две места – кръчма в жк „Надежда” и заведението „Сръбска скара” в жк „Западен парк”.
На 11 юни 2004 г. Любо Четворката подава молба до изпълнителния директор на стоков базар „Илиянци”. Желанието му е да бъде освободен по взаимно съгласие. Седмица преди това обаче той е бил помолен да напусне, за да не го уволнят дисциплинарно. Спусната е заповед той да не бъде допускан в „Илиянци”. До юни Любомир Любенов е заемал длъжността „ръководител на звено разпоредители”. Брат му Радко Любенов пък е бил „разпоредител портал”. Четири дни след Любо Четворката и той е изгонен от тържището, пак по „взаимно съгласие”.
Причината достъпът на двамата братя до „Илиянци” да бъде отрязан е, че са злоупотребявали с длъжността си. „Категорични сме, че такова нещо тук не може да има. Откакто сме в тържището, се стараем „Илиянци” да не бъде мръсна дума. Прекарали сме много безсънни нощи, докато превърнем базата в модерно тържище. Не желаем „Илиянци” да се свързва с такива неща и хора”, казва председателят на съвета на директорите на стоковия базар Петко Нейков. Четворката е хващан и в далавера, свързана с преотдаването под наем на складове на по-висока цена с цел лична изгода.
Една от последните му актьорски прояви, преди да бъде изгонен от „Илиянци”, е била на паркинг, където съпругата му Ани, декларатор на митница „Калотина”, е пренасочвала камиони с турска стока. Очевидци са го чули „да разговаря” с главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов: „Няма проблем, Бате Бойко. Ще уредя нещата. Хората са съгласни да си платят, както сме се разбрали.” Подобни въображаеми разговори водел и с други ръководни служители от МВР. Представял се е за наследник на Косьо Самоковеца. За съпругата си пък разправял, че е „новата Ангелинка”(вдовицата на Константин Димитров).
Любо Четворката е наследникът на митичния бизнесмен Мето Илиянски. Методи Методиев, по-известен като Мето Илиянски, изчезна безследно. Скоро след това в Амстердам бе застрелян и бизнесменът Константин Димитров-Косьо Самоковеца, сочен от МВР за контрабандист номер едно. От средата на деветдесетте години на XX век китайските стоки се превръщат в един от основните източници на приходи за сивата икономика и организираната престъпност, се твърди в проучването. Евтините стоки от азиатската държава постепенно изместили турската продукция,вносът на която пак се контролирал от Косьо Самоковеца и Мето Илиянски. Според доклада на ЦИД през октомври 2000 г. Косьо Самоковеца наложил почти пълен монопол над сивия внос и контрабандата. Неговата оферта към контрабандистите била: "Или за всеки контейнер ми плащате 5000 лв., или плащате на държавата по 50 000 лева". След изборите през лятото на 2001 г., структурите на Самоковеца в китайския внос се разпаднали. Тогава дошли наред трима големи посредници - Китайския доктор, Ники Китаеца и Ники Пилето, който бил представител на Самоковеца. Николай Методиев-Ники Пилето, в момента е следствен за заплаха на полицаи и се намира под домашен арест.
Според наблюдатели с годините Любо израства идейно. Паралелно с "инкасаторските" си задължения той създава и схема за източване на ДДС. Сценарият е следният: купува стока, препродава я фиктивно няколко пъти, докато цените изкуствено се напомпат, прави фиктивен или реален износ, а после тегли голям ДДС. Четворката става водеща фигура в контрабандата заедно с Дебелата Ирина, Баба Яга, Китайския доктор, Ники Китаеца, Ники Пилето и пр. Сред всички "големи имена" в този сенчест бизнес след изчезването на Мето обаче именно Любо придобива правото да носи прякора на боса си - Илиянски. Тридесет и осем годишният възпитаник на математическа гимназия е известен като един от сериозните спонсори на политически партии, пряко контролиращ контрабандата, а според публикации в медиите - и трафика на кокаин. Memo изчезна в деня на погребението на Румен Маринов-Нарциса, който пък беше кум на Георги Илиев. Именно това интересно съвпадение роди и първата версия в разследването, че Методиев е замесен в разстрела на Нарциса. Полицаи отбелязаха, че е възможно Илиянски сам да се е "покрил", предусещайки собствената си екзекуция. Те припомниха, година по рано висаджията бе прострелян в ръката пред ресторант "Кук". Тогава той оцеля.
Според тогавашият главен секретар на МВР Бойко Борисов много е важно да бъде приет Закона за конфискацията, тъй като всички заподозрени в тази афера карали скъпи автомобили, офисите им стрували над 160 хил. евро, а джобните пари на една от задържаните по случая - съпругата на Калчев, били 38 хил. лева и 8 хил. евро. Следствието разкрило добре замислена схема. Престъпната група плащала на лица, за да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества с ограничена отговорност издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се “напомпвали” с начисления Данък добавена стойност (ДДС) от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. По този начин престъпната група е нанесла на държавния бюджет щети, които се изчисляват в милиони лева. За “да улеснят” схемата измамниците “вербували” данъчни служители, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС. Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми. По този начин те “обезсмислят” възможността за адекватен и последващ контрол върху дейността и възстановяването на нанесените щети. В хода на разследването става ясно, че един от помагачите на организатора - Ивайло К. е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев "Пилето". Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали. Установено е, че от услугите на Калчев и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност, се ползвали и други структури, занимаващи се с внос на стоки. Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на бул. “Витоша”, където желаещите да основат собствени фирми и да работят за групата, били канени за срещи. При обиски в жилищата и офисите на Пламен Калчев са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари. В хода на разследването е установено, че Пламен е собственик на луксозен офис, три апартамента, два от които в Лозенец на стойност 163 000 евро, вила и автомобилен парк за над 300 000 лв. По случая са задържани пет члена на престъпната група, а от тях двама са данъчни служители, съпричастни към незаконната дейност. Наскоро при един от случаите на депозиране на поредната папка с фалшиви данъчни декларации, нищо неподозираща служителка от столична данъчна служба открила между документите плик с голяма сума пари. Тя проявила бдителност и съобщила на МВР за неочакваната находка, като помогнала за установяване на самоличността на приносителя. Впоследствие се оказва, че това е един от босовете на престъпната група – Любо Любенов иззвестен повече като Любо Четровката....


Страницата потготви
Веселин Стаменов

1 коментар:

Анонимен каза...

GOLQMATA GLAVA VI E PODVEL.PAK E STRUPAL IMENA I FAKTI, KOITO NE SA VERNI!