петък, 3 септември 2010 г.

ЧОВЕКЪТ ТЕСЛА!


53-годишен мъж, въоръжен с тесла и нож, вилня из Пловдив и рани няколко души. В края на септември Костадин Камбуров влязъл в златарски магазин в късния следобед около 15,45 ч., като държал в ръката си тесла. Без конкретна причина нападателят размахал теслата и се опитал да удари продавача в главата с тъпата част. Той обаче не успял да нарани 51-годишния мъж зад щанда. В подлеза на Централна гара в Пловдив, където се намира магазина, настъпва паника. Никой от продавачите в подлеза не си е помислил, че само след броени минути невзрачният мъж ще се превърне в истински кошмар. После избягал в неизвестна посока, като оставил хладното оръжие в магазина. Около 16,00 часа в полицията постъпил нов сигнал, че в магазин на ул. ”Иван Вазов” нахлул побеснял мъж, който нанесъл удари с нож на 23-годишната продавачка – по ръката и в областта на гръдния кош. След като се появили хора в магазина, разяреният мъж избягал. Изблиците му обаче не свършили. Десетина минути след това на ул. "Иван Вазов" до №70 агресивният мъж ударил силно по челото 30-годишен пловдивчанин и побягнал. Около 16,20 часа на ул. "Иван Вазов" до №60 непознатият ударил в главата 19-годишно момиче с торба, пълна с камъни, като се смеел на висок глас. След проведените оперативно-издирвателни мероприятия опасният мъж бил заловен. 53-годишният Костадин Камбуров от Пловдив е психичноболен и е оставен за лечение в клиниката на Окръжния психиатричен диспансер в Пловдив. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Пловдив.
Лудият Костадин Камбуров преживял преди години нещастна любов. Точно преди сватбата им годеницата му се разболяла и починала. Оттогава Костадин станал затворен и потаен, но никога не е бил агресивен, споделят роднини на 53-годишния мъж.
Камбуров живеел с възрастните си родители в кв. „Коматево”. 70-годишната леля на Костадин - Костадинка, разказва за драмата му. “Коцето откачи, когато при операция на жлъчка почина годеницата му. Това стана преди 25 години. Направо не мога да повярвам, че е вилнял така в неделя”, чуди се Костадинка и продължава: “Преди 25 години се събра с момиче от Старозагорския край. Сгодиха се и поживяха 2-3 месеца. Много се обичаха. Тя обаче заболя и след операция почина. Оттогава Коцето се пречупи - отслабна много, започна да ходи като залисан, не можа да я прежали.” Според нея до агресивния му изблик в се е стигнало и заради още един неприятен момент в семейството - преди 3 месеца майка му Йорданка била оперирана заради заболяване на черния дроб и на дебелото черво.
“Не е лош, въобще не е агресивен. Не е посягал на никого”, разказаха хора от Коматево.
Костадин живеел сам. Майка му и баща му от няколко години се преместили в къщата си в село Лилково.
“Не го оставяме, всеки ден го наглеждам”, казва лелята, която живее със семейството си в другата част на къщата.
Костадин завършил техникум по дървообработване в Пловдив. Изкарал казармата и се хванал като общ работник по товарни кораби.
“Обиколи за 3 години света. Разказваше, че е ходил в Америка”, споделя братовчед му Асен. При едно от пътуванията на пристанище в чужбина го нападнали местни бандити, набили го и му взели парите. Костадин разказал, че в океана го набола голяма риба. Зарязал корабите и тогава се сгодил.
“Разхождаше се с фотоапарат и снимаше. Не правеше лоши кадри - хората му даваха по 2-3 лв., черпеха го с кафе и чай”, разказва Стоян Иванов.
След смъртта на годеницата си всъщност Костадин не се е хващал на сериозна работа. Гледал гъби, ходел на нивичката да помага на родителите си. Два дни преди инцидента, момче от Коматево мярнало слаботелесния Костадин с нож на Централна гара. През юни беше прегледан, но не е оставен за лечение, казаха от психодиспансера. "Преди това е имал състояние на затваряне в себе си, имал е съмнения, че е подслушван, наблюдаван. Това е продължило 3-4 години", обясни Инко Кехайов, директор на Областния диспансер за психични заболявания в Пловдив. Оттам увериха, че Костадин вече е спокоен.
Съседите му също го познават като тих човек, който обичал да си играе с децата и не могат да повярват на случилото се. Съседите на Камбуров в квартал „Коматево" са потресени от новината. Нападателят допреди няколко години се препитавал като фотограф. 70-годишната леля на Костадин - Костадинка, разказва за драмата му.
Мъжът е доведен в съда във видимо недобро физическо състояние, с рани по лицето, придружен от санитар от Психодиспансера. Служебният му защитник Николина Узунова се изненадва от големия медиен интерес, явно без да се е запознала с искането на прокуратурата. Експертизата трябваше да установи дали Камбуров е бил адекватен в момента на извършването на престъплението, каква е диагнозата му и дали е опасен за обществото, така също дали се налага той да бъде лекуван стационарно в психиатрия. На закритото съдебно заседание съдиите са изслушали становището на дежурния лекар от Психодиспансера в Пловдив, където в момента е настанен Камбуров. Прокуратурата настоява за лечение в стационарна форма с оглед на извършеното опасно деяние, каза пред журналисти районен прокурор Добринка Калчева. Пловдивският районен съд постанови прилагане на задължително лечение в Психиатрична болница Кърджали на Костадин Камбуров. На съдебното заседание беше изслушана психиатрична експертиза, която дава заключение, че Камбуров страда от шизофрения, параноидна форма и може да бъде опасен за себе си и околните, поради което се налага прилагане на задължително лечение за срок от 6 месеца. До момента в съда са подадени молби от шест души, които са били наранени от Камбуров, но в полицията има постъпили още молби.

Няма коментари: