неделя, 29 август 2010 г.

ОЧАКВАЙТЕ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР КНИГАТА НА АДВОКАТ НЕЗРЕТ БАБУЧЕВ " УЧЕБНИК ЗА ВЛАСТТА"!



Необходимосттта от написването на тази моя първа книга е продиктувано от редица обстоятелства. Но най важното обстоятелство, е липсата на изчерпателен и точен анализ на проблемите, а още по малко на решения за премахването им. Определено не мога да споделя успокоителното сващане и прочутата реплика на Уинстън Чърчил „ Да демокрацията има недостатъци и проблеми, но аз я обичам само заради това че няма по добра система за управление.” Проблемите в обществото са много сериозни, и една от основните причини за да не се решават е точно устройството формирането и взаимодействието между институциите, гражданското общество и самите граждани.С други думи нерешаването на проблемите на обществото от властта, е вече проблем във самата власт, било тя и демократична по свето конституиране. Съгласен съм напълно с Бенджамин Дизраели (бивш министър председател на Великобритания)„Обществото се интересува от резултата.”.
В интерес на истината според мен нямаме никъде във света пълна демокрация. Пълна демокрация означава всички основни държавни институции да са изборни и да подлежат на парламентарен и граждански контрол. На практика имаме смесени системи с елементи на демокрация, елементи на аристократични затворени порядки, елементи на авторитаризъм. Това е нормално , особено когато става въпрос за въоръжените сили, армия, разузнаване, полиция. Неподустимо е в такива структури , масата, военнослужещите да вземат решения и да не се подчиняват на заповедите на командването. Ако това е вече факт, такава структура по всички правила на военното изкуство, ще бъде победена при война.(Сун Дзъ Изкуството на войната).
Ситуацията е още по усложнена и от самия партиен политически модел, от непрозрачното финансиране и от недоразвитото гражданско общество.
На практика имаме не само смесен модел на управление, но имаме и двойнствен модел. Смесеният модел е откритата официална власт и лица които представляват държавните институции. Но имаме и скрито задкулисно управление, където на практика истинските решения се вземат от хора които са в сянка и официално не представляват властта. Това са както тайни общества , кланови, роднински, или откровено престъпни структури които са финансирали съответната управляваща политическа сила и техните лидери. Налице е система Кукловоди и кукли.
Моделът „Медичи” , е заимстван както от френските масони, които извършиха революцията и наложиха основите на съвременната демокрация, така и от повечето държави с претенции за цивилизованост. С други думи съвремената демокрация , не е съвсем точно демокрация , а е едно сложно комплицирано и смесено държавно устройство със сложни взаимовръзки.
Проблемът не е в това че имаме смесен модел. А проблемът е в това че този модел ,вместо да решават проблемите на обществото ги преследва или избягва.
А това вече е фундаментален проблем в самата власт и доктрина Изложенията ми са принципни. Според мен държавната власт и управление е работа като всяка друга работа. Това е сложен е непрекъснат процес на събиране на информация за проблеми, анализ , вземане на решения , изпълнение на взети решения ,контрол и накрая резултат. Това е моя наложен и продължаващ да се налага стандарт за конструктивизъм 1.проблем.2.анализ.3решения.4.действия и 5.резултат.
Този стандарт използвам и при написването на тази книга.
Целта на тази книга, е гражданите да осмислят своето публично поведение и промяна на статуквото.Както казах , демокрацията е процес а не статукво. Тя винаги трябва да се развива, както се развива научния и техническия прогрес. Това важи в пълна сила и за държавната власт.


Адв.Незрет Мустафов Бабучев САК

Няма коментари: