неделя, 29 август 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ ПРЕД razkritia : СЛУЖБИТЕ ЗАКРИЛЯТ ПЪКЛЕНИТЕ СХЕМИ НА МРЪСНИЯ БИЗНЕС!



. Г-н Стаменов, умира ли жанрът „вулгарен роман”?

- За щастие – да. Защо ти отговарям така, защото тромаво, тежко и трудно съвременната българска проза и журналистика навлиза в територията на истинската свобода на словото. „Вулгарният” или „достоверният” разследващ роман бяха маската, зад която хората, които жаднееха и се бориха за тази свобода, работиха. Радвам се да го кажа, но документалистиката измества художествения образ на реалността. Това е признак на истинската демокрация, тогава когато имаш свободата и смелостта да критикуваш, да разследваш, да питаш, да изискваш, да разкриваш без маска и грим…

2. Това добре, но често в текстовете ти може да се срещнат думите „слухове”, „говори се” и т.н Звучи несериозно. Това ли е лицето но свободното слово?

- Как си представяш един документ да разкрие в прав текст, че еди кой си политик краде или е взел рушвет? На мен това ми звучи несериозно. Преди година пред микрофона на Николай Бареков, не кой да е, ами соченият за най-богат българин Васил Божков каза: „България е държавата на слуховете.” Сигурно е знаел за какво говори. 90 % от изнесеното в българските медии - официози е коктейл от политически пи-ар, мнения и слухове. Неотдавна в скандала Волен Сидеров – Яне Янев, лидерът на „АТАКА” каза: „Говори се, че Янев е гей!” Това на конкретен факт ли ви звучи?

3. Ами вмешателството в личния живот и кариерата на хората?…

- Всеки, който е тръгнал по пътя на известността и политиката трябва да е приел риска, че ще му се мешат и медии, и колеги, и опозиционери, и кой ли не... Така е в цял свят. Неотдавна в едно интервю продуцентът Магърдич Халваджиян каза, че уволнява хора от екипа си, за които разбере, че имат любовница или любовник. „Как ще имаш доверие на човек, който мами жена си, която му се води най-близкият човек? Какво остава за теб?”, каза той. Не е ли редно същото да се отнася за политиците или хората от шоубизнеса? Все пак ние сме техните работодатели, не е ли редно да знаем на какви хора сме подарили доверието си? Мисля, че е редно.

4. Думата „морал” вписва ли се някъде във вашата работа, г-н Стаменов?

- Тук вече определено ме развесели. Задаваш ми смешен въпрос. Винаги този, който е притиснат до стената и не може да се измъкне чист от дадена ситуация започва да го избива на морал. Думата „морал” е излишна. Тя е за виновните. Зад невинния човек стои истината, зад виновния - моралът, етикецията и другите куп глупости... За мен истината е важна и правя всичко възможно да я търся. И колкото повече го правя, толкова повече намирам смисъл в една реплика от филма „Матрицата” – Невежеството е благодат.

5. Каква е цената, която плащаш за всичко това?

- Е, чак да се изкарваме жертви няма как да стане. Но определено като всяка една работа и тази си има своите негативи. Човек привиква с това, особено когато в повечето случаи работата му носи удовлетворение и удоволствие. В крайна сметка клишето, че всички ядове идват от гадове е най-актуално по темата. Старая се да решавам проблемите си кардинално и със замах, а след това да не мисля за тях. Разбира се има и едно правило, че врагът на моя враг е мой приятел. Често го прилагам в конфликтите си.


6. Да те питам за новата ти книга, която скоро се очаква да излезе на пазара – БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ. Нещо нов имидж, а?

- Имиджът не е нов, сменена е посоката, пък е и крайно време някой да вземе да лае по тази наистина болна тема. Казвам „лае”, защото в тази страна нищо не става с говорене. Нещата стават с вадене на кирливи ризи, скандали и сила. Така, че приемайте новата ми книга като удар по управляващите. Нека видят едни от най.тежките им грехове, закачени на малкото им останала човешка съвест. Всичко подробно е описано в книгата.

7. Властта ли е виновна за изчезналите деца на България?

- Прочетете книгата и преценете сами. За времето, през което работих над книгата, имах доста срещи и разговори по темата. Останах повече от шокиран. Знаете ли, че има изчезнали, а след това намерени деца, благодарение на намесата на някой висш шеф в МВР и забележете… мафиот. Да, представител на подземният свят се трогва от историята на едно семейство и изчезналото им дете и решава да им помогне. За един месец намира детето. Това какво ви говори, за случайност…? Не, в страната ни няма нищо случайно, а просто е част от схема. Отвличането е част от пъклена схема на мръсен бизнес. И няма сила да ме убеди, че тя е непозната за службите.

8. Аз те разбирам така - службите закрилят пъклени схеми на мръсния бизнес...?

- Разбирай ме както искаш. Дали си ме разбрала правилно или не ще ти стане ясно след като прочетеш цялата книга.

9. Тя кога излиза всъщност..?

- Скоро.

10 . Пожелай нещо на читателите на razkritia.com!

- Мъдрост. И не само на вашите читатели, а на всички. Нека са здрави, със здрав разум и да продължават да толерират ъндърграунд журналистиката. В основата на всяка свобода е свободното слово, нека продължават да го подкрепят, за да оцелее в тези трудни времена. Така и те ще имат шанса да се нарекат свободни хора...


София
Едно интервю на Деси Монева,
специално за Razkritia

1 коментар:

Анонимен каза...

Този човек наистина е странна птица, както сам се определя