понеделник, 30 август 2010 г.

Скандал!АФЕРА ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО!


Бившият директор на Агенцията за дипломатически имоти в страната Асен Македонов сам си е подписал заповеди за 48 командировки в чужбина през 3,5 години, които изкарал на този пост, за които е ползвал и 123 000 лв. представителни разходи.
100 БОНА ЗАПЛАТА ЗА МИСТЪР ИМОТ
Бившият директор на АДИС Асен Македонов сам си е подписал заповеди за 48 командировки в чужбина през трите години и половина, които изкара на този пост.
За този период той е ползвал и 123 000 лв. като представителни разходи.
Това са последните установени данни в проверката за дейността на АДИС за периода 1 януари 2006 г. до 16 август 2009 г., разпоредена от външната министърка Румяна Желева. Преписката е предадена в прокуратурата. Ревизията вече установи, че Македонов е финансирал с над 1 млн. евро - пари от АДИС, строеж на жилищна кооперация, докато обектът е само на хартия.
Договорът за строеж е сключен в последните дни от мандата на предишното правителство. На 25 юни 2009 г. Македонов подписва предварителен договор с “Би Ейч консълтинг” ЕООД за покупка на 12 апартамента и 18 паркоместа в сграда, която тепърва ще се изгражда в следващите 3 години в Панчарево.
Дава и аванс - 1 241 366 евро или 40 % от цената на сделката - 3 103 416 лв. без ДДС. Това прави по 840 евро без ДДС за кв. м застроена площ на апартаментите и по 200 евро квадрата за земя.
Авансът е преведен без започнато реално строителство и по цени “на зелено”, надхвърлящи пазарната конюнктура в разгара на икономическата криза, сочат данните от проверката. Принципал на АДИС като стопроцентово държавно дружество е външният министър. Като такъв по времето на Македонов, Ивайло Калфин, дава писмено разрешение за договора с “Би Ейч Консълтинг”, но постфактум - на 6 юли 2009 г., тоест след сключването на сделката. Така е нарушен законът за управление на държавната собственост, констатира още извършената проверка. Договорът предвижда интересна “врътка” - фирмата изпълнител може да изкупи обратно от АДИС договорените площи до 210 дни от датата на сключване. Тоест агенцията да си получи обратно аванса, междувременно ползван от строителя като безлихвен кредит.
Проверката установява още, че под началничеството на Македонов агенцията дарява на столичната община 1620 кв. м земя за изграждане на улица в квартала “Манастирски ливади”. Калфин не е дал писмено разрешение за това, а Македонов обяснява,че става дума за сделка, при която срещу дарената земя АДИС получава разрешително от общината (не става ясно за какво точно).
Тоест признава сам, че нарушава закона, защото строителните разрешителни не могат да бъдат обект на търговска сделка.
Докато ръководи дипломатическата агенция, Македонов успява да прибере и доста пари съвсем “на светло”, под формата на заплати, безотчетни бонуси и “социални надбавки”, със знанието на принципала Калфин, докладва комисията, извършила проверката в МВнР. Шефът на АДИС взема за 2008 г. като заплати общо 58 309 лв., допълнителни брутни суми (тантиеми) - 14 313 лв и “социални” за 43 400 лв.
Последните не влизат в облагаемия доход на служителя - той получава чиста сума, а еднократен данък върху нея плаща дружеството. През 2008 г. Македонов е получил общо 43 400 лв. необлагаеми и 72 662 облагаеми.
Възнагражденията на управителя нарастват все повече, докато приходите на дружеството все повече намаляват. Така през 2007 г. нетните приходи на АДИС са 44 563 000 лв., а през 2008 г. - 16 563 000 лв. или близо 300 % по-малко. Дружеството се издържа основно от отдаване на имоти под наем. Промените в Закона за държавната собственост от ноември 2007 г. усложняват тези сделки, защото изискват всеки договор на държавна фирма първо да мине през търг за обществена поръчка. Комисията установява, че от 1749 сключени договора за наем само 15 са направени след търг, а останалите - с пряко договаряне. Договорите, направени преди законовата промяна - между януари 2006-а и ноември 2007 г., пък нямат предварителна оценка на лицензиран оценител.
На въпрос, поставен от комисията за тази липса, Македонов отговорил, че цените са договаряни спрямо пазарната конюнктура, за да има финансова изгода за дружеството.
Според експертите, извършили проверката, за различните нарушения Македонов може да бъде подведен под отговорност за престъпление от общ характер, за злоупотреба с държавна собственост, както и по клаузи от Наказателния кодекс.
Заради възнагражденията, част от които са изплатени без правно основание, може да бъде търсена отговорност и от принципала.
Резултатите от проверката са изпратени в Софийската градска прокуратура, а министър Желева е предложила срещу Македонов да бъде предявен граждански иск по чл. 145 от Търговския закон. Той гласи, че управителят на едно дружество отговаря имуществено за нанесените му вреди.

София
Деси Монева

1 коментар:

Анонимен каза...

Егати,далаверата!!!Такъв заслужава 25г.топло и ивземане на имуществото.