вторник, 19 януари 2010 г.

УДАРЪТ НА МАФИЯТА! Блестяща смъртоносна схватка на Галевите


Поръчковите убийци остават необезпокоявани, политици касират подкупи, а в много общини вече управляват кръстниците: В България безчинства мафията!
Дупница - точно в 12:15ч. мерцедес с тъмни стъкла спира пред кметството на Дупница, град на около шестдесет километра югозападно от София. Двама мъже на около четирдесет години, единият с вид на брутален портиер, другият - прототип на изтънчен италиански мафиот, и двамата с пистолети на кръста, слизат от превозното средство.
Десетина бодигарда пропъждат любопитните минувачи. Сега дори служителите в модерната сграда на общината с нейните медени на цвят стъклени фасади са принудени да се оттеглят в техните стаи, поне дотогава, докогато Ангел Галев и Пламен Христов изчезнат в офисите си на втория етаж.
Тук, точно срещу офиса на кмета Атанас Янев, управляват двамата. Двама въоръжени бодигарда пред вратата ги пазят от недоброжелателни гости и атентатори. Защото двамата, наричани братя Галеви заради тяхната неразделност, са известни в страната като шефове на подземния свят.
Те тероризират целия град, казва бившият кмет Първан Дангов за двамата някогашни полицаи, уволнени поради подозрения за криминални машинации и задкулисни игри. Мнимите „съветници на кмета" отварят неговата поща, участват в поверителни разговори, както неотдавна с българския министър на здравеопазването, и прекратяват нежелани дискусии с юмрук по масата.
От бедни полицаи до мултимилионери
„Преди десет години бяха толкова бедни, че не можеха да си позволят и едно кафе", си спомня 37 годишният с вече бели коси Дангов, който участва като делегат на социалистическата партия във всички заседания на Общинския съвет.
Мултимилионерите обясняват днес внезапното си забогатяване с офшорни фирми на Сейшелските острови и процъфтяваща търговия с коли на старо. Българските медии предполагат обаче други източници - отвличания, рекет и преди всичко бизнес със синтетична дрога.
С част от парите щедро се финансират партии и предизборни кампании с цел след това политиците да са принудени на ответните услуги. Преди две години демонстранти напразно се опитват да сложат край на изнудванията, издигайки лозунги „Изгонете мафията от града". Виковете за помощ към София остават без отговор. Българският министър по вътрешните работи Румен Петков застава зад мъчителите. След разходка по пешеходната зона на Дупница той заявява пред телевизионните камери, че „не е открил никаква мафия".
Сега съмнителните окупатори на кметството се превръщат в зла участ и за министъра. По-предишната седмица Петков трябваше да си подаде оставката, защото тайно се е срещнал с двамата пазители на града. Пред специално за това свиканата комисия той не може да даде достоверно обяснение.
Факт е, че въпреки дългогодишно наблюдение от отдела за борба с организираната престъпност срещу Ангел Галев и Пламен Христов никога досега не са повдигнати обвинения. Всички свидетели са сплашвани и оттеглят показанията си. И до днес нищо не се е променило.
След първоначално донесение за извършено престъпление срещу братя Галеви жертви на отвличания като депутата Ангел Малинов по-късно не си и спомнят някога да са ги виждали.
„Когато веднъж в едно кафене казах, че братя Галеви са престъпници, вечерта се почука на вратата", разказва един мъж. „В бъдеще - ме предупредиха - такива обиди ще бъдат наказвани." Също и един член на общественото ловно дружество си спомня за подобен хорър-случай. На празненство на дружеството в един ресторант се стига до кавга между гостите. Собственикът вика за „помирители" своите „закрилници", на които плаща за такива случаи месечни такси.
„Пребиха ни от бой с железни пръти до полумъртво състояние. Повечето от нас се озоваха тежко ранени в болницата", разказва мъжът. Но никой не смее да даде информация на медиите или следователите. Защото пред вратите на болничните стаи, при някои дори до леглата им, седят надзиратели, които да предотвратят това. Никой не е обвинен, нито един вестник не пише за това.
Никой в града не се съмнява, че братя Галеви си подсигуряват властта с мрежа от биячи, шпиони и информатори.
Стига вече „са ни правили на маймуни"
На няколко километра от Дупница, в село Резиково една отделна улица води до резиденцията на мрачните преосвещенства от кметството. Огромна бетонна стена пречи да се види синьо варосаният приличащ на фабрика комплекс на един хълм над селото. Приближаващите посетители веднага биват засечени с радар - от двама мъже, които изскачат от малка портиерна къщичка със зелени огледални прозорци. Не, собствениците на къщата не са на разположение за никакъв разговор. Те не искат повече да бъдат „правени на маймуни" от медиите, гласи информацията отвътре.
Ангел Галев и Пламен Христов не са единствените известни синове на Дупница. Градът в подножието на още покритата със сняг Рила планина и обграден с цъфтящи черешови плантации се счита като цяло за родно място на мафията. От Дупница е също българският национален шампион по кану-каяк Иво Карамански, който по-късно организира структурите на мафията в България и става известен като баща на всички кръстници.
В началото на деветдесетте те години той събира съществуващата още времето на комунизма софийска мафия, появилите се в криминалните среди агенти от режима на Живков, латиноамериканските шефове на дрогата и банди крадци от целите Балкани. И до днес деветдесет процента от българската мафия се състои от някогашни спортисти. Особено борците имат по време на комунистическия режим свобода да пътуват и затова са назначавани от държавна сигурност за агенти.
Парите на мафията се увеличават
Специализирал първоначално в кражбите на коли, фалшифициране на пари и изнудвания, Карамански бързо поема контрола над цялата търговия с кокаин в България, граби казина и пере мафиотските пари чрез „застрахователни дружества", с които държавата иска да легализира подземния свят.
Правителствата, които отдавна се кооперират с престъпниците, им помагат за учредяването на бизнес-дружества, банки или консултантски фирми. Но с увеличаването на придобитите с измами милиони расте и конкуренцията между гангстерите. Почти всички пионери в българската мафия са убити - Иво Карамански през 1998 на тридесет и осем години с два куршума в главата.
Войната между отделните банди продължава и до днес. През последните десет години са регистрирани повече от 150 поръчкови убийства, към това се прибавят и стотици убити в директни престрелки между престъпниците. Извършителите никога не са хванати, още повече че те отдавна са подкупили голяма част от правосъдието и политиката.
Съдебните процеси стават фарс и неудобна визитна картичка на новото попълнение в ЕС. Например процесът срещу обвинен в пране на пари на стойност милиони лева е наскоро отложен, защото обвиненият не е в състояние да се защитава поради зъбобол.
Кои градове не са управлявани от мафията?
Уви Дупница не е единственият случай. Бившият кмет Дангов се смее развеселен на въпроса дали и други градове са управлявани от мафиотски шефове. Според него въпросът трябва по-скоро да гласи: кои не са? Само на 30 км от Дупница, в Кюстендил, жителите се страхуват от тамошната дрога-мафия. В частни жилища и задни дворове никнат нелегални лаборатории за произвеждане на синтетична дрога - към момента хит в българския подземен свят. Наемани са офиси, които по-късно стоят празни, защото служат само за целта да се перат мафиотските пари чрез фиктивни фирми.
Почти всички курорти на Черноморието, включително Варна и Бургас, са междувременно здраво в ръцете на криминалните структури. „Само по-силният натиск от Европа може да ни помогне", е на мнение Първан Дангов, „иначе скоро ще сме една латиноамериканска държава в рамките на Европа". 18 години всички партии се споразумяват с престъпниците. Няма да отнеме много време от кръстниците милионери да порасне ново поколение политици.


Деси Монева
„ъндърграунд-медия”

Няма коментари: