вторник, 19 януари 2010 г.

От упор! КРАЛЕТЕ НА КОНТРАБАНДАТА!




Как едно пиколо стана милионер? - историята на Косьо Самоковеца?
Кой наследи каналите и кой ги създаде!?




Структурата създадена от известният контрабандист Костадин Димитров, действа все още с пълна пара и с все още се управлява със здрава ръка. Едно обикновено момче успя да направи невъзможни за силите си неща. Дори и след трагичната му гибел, контролираните от него канала продължават да работят и до днес. Една обикновена човешка ръка събра в дланта си една система за трупане на милиони и успя да съсредото чу в собственикът и нечувана за времето си власт.
Всички фирми вносители под покровителството на Самоковеца, както и митничарите, които осигуряват каналите му, от години му се отчитат всяка седмица в понеделник. Това било желязно правило от самото начало и единствено което тъмният бизнес познава. Първата стъпка на Самоковеца е така да се каже нечовешката точност.Няколко ключови фигури в контрабандния бизнес се борят и бдят с години в да приберат натрупаните вноски и да заемат мястото на Самоковеца. Слухове спрягат имената на Цецо Хафти и Ники Пилето.
Схемата в играта стояла горе – долу така, Първите общи белези между всички тези лица са, че те се определят като "бизнесмени", а пред полицията твърдят, че са изненадани от покушенията и не знаят причините. В МВР и НСБОП ги знаят. Но никой нищо не прави….

Разпределение!
Кой да контролира контрабандните канали?

Ники Пилето е един от най-добрите специалисти по нелегален внос на месни продукти, Мето Илиенски контролирал стоковата борса в Илиянци но след смъртта му тя отива в ръцете на Таки, Цецо Хафти е известен силов контрабандист. Общото между всички е, че в различни периоди са работили за или с Константин Димитров-Самоковеца, определян като един от координаторите на контрабандните канали в страната за времето си. Според наблюдението на службите Пилето получава неговите протекции в периода 1999 - 2001 г., Хафти е един от най-доверените хора в групата на Самоковеца още преди той да се превърне в ключова фигура за разпределяне на милионите от контрабандата в последната година и половина от управлението на СДС. Доктора е този, когото службите определят за човека, отворил очите на Самоковеца за схемите, по които се легализират печалбите от контрабандния внос чрез офшорни дружества в Кипър. Последвалото ориентиране на Самоковеца към Англия се свързва именно с връзките на Доктора там с български емигранти, някои от които, по твърдения на представители на службите "се ползват с добри позиции в тогавашната власт". Дори последната фирма, която Константин Димитров регистрира през последната година на житейският му път говори за слабостта му към Острова - "Борогруп травъл - Лондон".

Удар!
Отношенията на Самоковеца прекъсват …

Спонтанно с изброените лица в апогеят на техният бизнес. Някои казват че в случаят той се е надскочил в контактите си и заигал на изключително високи нива. За сметка на това по същото време той влиза в съюз с Мето Илиенски. Свързва ги една абвриатура - ВИС, е двамата са кадри на групировката. Двамата са сред босовете, които по време на коледните празници на специална

среща в Тайван
планират новите прегрупирания на силите

и новите контрабандни механизми. По тях трябва да се работи след старта на мобилните групи, обединили усилията на МВР, митниците и консултанта "Краун ейджънтс" срещу нелегалния внос.
Тези твърдения на източници от службите дават основания, особено след покушението срещу Иван Тодоров-Доктора, да се смята, че в лагерите на основните играчи в този бизнес е настъпила промяна, която е толкова динамична и толкова оплетена с разнообразни политически протекции, че МВР се е превърнало в безполезен наблюдател. Всеки опит на отделни звена в различните полицейски служби да предприемат каквото и да било е блокиран от "контактите" на основните заподозрени. "Знаем всичко, но сме напълно безсилни, цялата власт е проядена", заяви тогава висш представител на МВР сега познат ни като политик.
Мнозина предполагаха, че при смяната на правителството на Костов през лятото на 2001 г. Константин Димитров ще загуби протекциите си във властта, но нищо подобно не се случва. Той намира нови покровители сред управляващите, които го превърнаха в недосегаем от полиция, прокуратура и данъчни толкова, колкото и при предишния кабинет. Подобни позиции са валидни и за останалите по-значими фигури, които са натрупали баснословни суми. За разлика от времето на управлението на ОДС, когато властта беше монолитна, сега "цената" на политическата протекция може би е по-ниска, но пък "предлагането" е по-голямо и разправата между контрабандистите чрез привличане на чуждите покровители изглежда твърде трудна.


По-лесно е да се поръча убийство

Много по-лесно днес е да отстраниш физически един конкурент, отколкото да губиш време в борби за отслабване на протекциите му във властта, смята висш представител от службите.
Тезата на МВР, че атентатите са следствие на ограничената от вътрешното министерство с 40 - 50% контрабанда, е твърде несъстоятелна, защото по тази логика тази недосегаема от закона група би насочила първо усилията си срещу полицаи, а такова нещо няма. Напротив, в контрабандните схеми МВР винаги се е ползвало като задължителен чадър.
Атентатът срещу Доктора в известна степен нагледно илюстрира различни интереси във вътрешното министерство. В първите два часа след покушението различни висши представители на МВР дадоха взаимно изключващи се обяснения. Първо зам.-директорът на НСБОП полк. Венелин Великов обяви, че бизнесът на Доктора е напълно законен, а после, че той е добре известен и наблюдаван от антимафиотите. Въпросът обаче е защо е трябвало да бъде наблюдаван, след като е чист бизнесмен? Не става ли въпрос точно за това


Сигурност!
Откупване от службите чрез корупция

Или като е наблюдаван, какво е последвало? Като висше ченге и пример за всички Бойко Борисов по онова време обяви, че в случая има съмнения за външна намеса, а директорът на СДВР ген. Румен Стоянов каза, че нямало такива данни. "Това говори за противоречие в самото МВР - или се защитават нечии интереси, или другото е пълна несъгласуваност сред шефовете на службите", смята от своя страна бившият главен секретар на МВР Божидар Попов.
Според различни източници развитието на бизнеса с цигари на Иван Димитров-Доктора не е срещало спънки при нито една власт от 1992 г. насам. Обяснението е: "Такива като него плащат при всички избори", твърди източник от МВР. Дейността му е останала в сянка и поради факта, че той се е занимавал изключително с търговията с цигари чуждо производство. България е ползвана само като транзитна страна. Според източници от службите Доктора е бил посветен в един от старите канали, използван за контрабандиране още преди 1989 г., контролиран от бившата Държавна сигурност. Дадени му от Фатик.
От МВР твърдят, че ако разследването на финансово-брокерската му къща "Амигос" не бъда смачкано в прокуратурата, ще бъдат установени твърде интересни факти. Например, че безпроблемната дейност на "Амигос" е осигурявана от един от най-влиятелните бизнесмени в страната, но иначе с постоянен интерес към петролната и цигарената контрабанда. Позициите на този човек във властта и влиянието му в МВР едва ли ще позволят вътрешното министерство да докаже, че "Амигос" е използвана като основен финансов инструмент при легализирането на значителна част от контрабандата през офшорни компании, смята източник от бившата вече НСБОП.
Затова и намерението на тогавашният главен секретар генерал Бойко Борисов да осветли някои от връзките на контрабандистите с политици и магистрати е нож с две остриета. Ако МВР извади на светло всички контакти, за което мнозина се съмняват, че ще стане, доказателствата в един момент биха се обърнали и срещу самото мнозинство поради простия факт, че големите играчи в контрабандата търсят "диалог" най-напред с онези, които са на власт. Още повече, че срастването е стигнало такъв стадий, при който спасителният изход налага операция от съвсем друг тип и съвсем други скалпели.

Намеса!
СИК влиза в играта!

Говори се, че по-ниски нива в организацията на Самоковеца са потърсили нов закрилник на среща с един от лидерите на бившата силова групировка СИК. Освобождаващата се ниша е изключително апетитна. Затова в момента големите босове в подземния свят търсят начини да овладеят империята на Косьо или поне да откъснат голямо парче от нея. Според източници от МВР заради натрупаното напрежение по този повод в София са се състояли две тайни срещи на ключови фигури от бившите СИК и ВИС. Босове от първата групировка се събрали на разговор в четвъртък в църквата "Св. София", за да не бъдат подслушвани, а представители от втората имали среща ден по-рано в хотел "Хилтьн". Експерти от службите твърдят, че все още никой не е заел категорично мястото на Константин Димитров. Анализатори смятат, че никой от подчинените му не можел да контролира каналите като него, както и да намира силни политически протекции. Затова най-вероятно било империята на Самоковеца да се разпадне или да се поеме от един от големите лидери от бившата групировка ВИС. Константин Димитров овладява граничните пунктове, започвайки с най-апетитния - Капитан Андреево, в края на 90-те. Тогава той работи с жена си Ангелина и с Цецо Хафти. Тримата започват да вкарват в България турско карго, като в тези начални години имената им може да бъдат открити съвсем официално дори и върху митническите декларации.
Пазар!
Започва сериозното купуване на митничари!

Много бързо Самоковеца купува цели смени митничари и гранични служители (това в престъпния свят се нарича "прозорец") и налага контрабандните си схеми и на останалите фирми вносители. Митничарите и граничарите са или щедро платени, или грубо заплашвани. Същото важи по своеобразен начин и за самите търговци. Три ударни бригади на Константин Димитров наказват непослушните държавни служители и шефове на фирми в цялата страна. Много скоро за всеки голям граничен пункт Самоковеца назначава свой наместник, който контролира бизнеса. Такъв във Варна например е Дидо Дънката. Цецо Хафти, сочен за дясната ръка на Косьо, държал навремето пловдивската митница, а в последната година според МВР контролира вноса на пропан-бутан през ГКПП Кулата. Самите фирми имат голям интерес да вкарват стоките си през каналите на Самоковеца, защото дори и след като му отчислят процент, те остават с около петдесет процента печалба, защото вносът е обмитен, благодарение на Косьо, на много по-ниска от реалната стойност, обясняват специалисти от отдела "Стокова контрабанда" в НСБОП. Така например при внос на домати по документи камионите съдържат магданоз, който въобще не се обмитява. По този начин турските домати в България стават по-евтини, отколкото в Турция, обясняват опитни търговци. Стоката, която пък влиза в страната през фирми на подставени лица, контролирани от Константин Димитров, въобще не се обмитява. Тя влиза "на вдигната бариера" - тирове призраци, които не се записват дори в граничните компютри на МВР. Когато търговецът не желае да се отчислява на " организацията", митничарите на Самоковеца правят живота му черен. Започват проверки на микробуси и камиони, които продължават с денонощия и най-накрая фирмата или спира да внася, или влиза в схемите на Косьо.
Позиция!
Собственикът на „Капитан Андреево”!

Най-доходен е граничният пункт, от който Самоковеца тръгва - Капитан Андреево. Експертите разказват, че месечните приходи от отчисления на търговци там са малко над един милион лева. Тук обаче не влизат постъпленията от фирми, контролирани от Косьо. С тях цифрата е много по-внушителна. През Капитан Андреево влизат дрехи, ядки, захарни изделия, турско и арабско карго, месо, зеленчуци, цитрусови плодове, електроника. При схемата на събиране на отчисленията от този граничен пункт особено актуални са така наречените водачки. Това са жени, всяка от които държи по десет – двадесет фирми вносители, събира от тях вноските за Косьо всяка седмица и ги предава нагоре по веригата. Една такава водачка на Самоковеца беше ограбена през април миналата година в ресторант "Хепи" на автомагистрала "Тракия". Въоръжени и маскирани мъже, които имаха информация, че пренася за шефовете в София голяма сума, събрани от пловдивски търговци, я атакуваха в заведението и избягаха с плячката от сто и осемдесет хиляди лева. Тази цифра не е шокираща - 500 лева е таксата за камион със зеленчуци, минимум 1000 лв. за китайско карго, 2000 лв. за ТИР с месо и около 5000 лв. за камион с електроника. А много често в камионите, които въобще не се проверяват на граничния пункт, е натоварено злато или пък хероин. Другият силен граничен пункт, контролиран от Самоковеца, е Кулата. Оттам в България се вкарват китайско карго, меса от Индия и Китай, които се представят с фалшиви сертификати от Западна Европа, бяла и черна техника от Азия с документи от Европейския съюз и не на последно място пропан-бутан. Според ежемесечните доклади от НСБОП до вътрешния министър по това време Георги Петканов фирми, близки до Цецо Хафти, са засечени в десетки случаи на внос на газ в нарушение на законодателството. Схемата е така измислена, че на практика държавата дотира контрабандата. Цистерните влизат в страната през ГКПП Кулата и вместо да се обмитят веднага на митницата в Суходол, те източват горивото в газостанции в граничния район и се връщат обратно в Гърция за ново зареждане. "При тази ситуация, не отивайки веднага в митницата в Суходол, вносителят си спестява 8000 лв. акциз и 8000 лв. мито за всяка цистерна. Държавата директно го дотира, защото, вместо да си прибере парите, му дава възможност да инвестира веднага чистата си печалба в нови и нови цистерни", обясняват служители от НСБОП. Те твърдят, че за подобно нарушение глобата, предвидена от закона, възлиза на 10 лв. Тази схема на внос на пропан-бутан е преустановена в края на годината, след като антимафиотите подават сигнал в митниците. Няколко служители от митницата в Суходол обаче са били под наблюдение заради аферата. . Константин Димитров е контролирал и потоците от стоки на Калотина. Оттам влизали амфетамини, млека и меса с неизяснен произход, бяла и черна техника от Азия, представяна по документи като производство от Полша. В крайна сметка приходите от този граничен пункт надхвърляли 300 000 лв. месечно. Толкова прибирал Косьо и от пристанището в Бургас, а около 500 000 лева - от порт Варна. Там също се разтоварват китайско карго, бяла и черна техника от Азия, китайски ядки и месо. През пристанището се осъществява и фиктивен износ на цигари, но те минават през България транзитно и не са предмет на престъпление на наша територия. Цигарите после излизат през ГКПП Гюешево и Златарево, които се контролират от един друг голям наш контрабандист. Константин Димитров получава сериозни постъпления и от вътрешните митници. Там обаче няма водачки. Отчисленията се прибират директно от митничарите, които се отчитат на служител над тях в администрацията. Той пък носи всеки понеделник парите на човек на Самоковеца, твърдят запознати със схемата. Така от граничните пунктове, от вътрешните митници и от контролирани чрез подставени лица фирми убитият в Амстердам Константин Димитров е прибирал месечно почти 10 милиона лева, твърдят служителите от МВР. В подкрепа на тази цифра говори и фактът, че през 2001 г. спецслужбите засичат многократно седмични транзакция на суми от 1,2 милиона долара от България в банкови сметки на Самоковеца в Германия. Дали днес някой ще бъде в състояние да овладее този бизнес, или контрабандните схеми ще бъдат разкъсани и поделени от акулите в този бранш? Отговорът е много прост, създателят на схемите отиде в историята, а неговото създание може би ще просъществува вовеки или докато свят светува…


„ъндърграунд-медия”
podzemqta@abv.bg




Няма коментари: