понеделник, 18 януари 2010 г.

адвокат Незрет Бабучев - ХОРА ВАДЕТЕ ПАРИТЕ СИ ОТ БАНКИТЕ!



- Господин Бабучев, поводът за това интервю е изключително сериозен. Само преди дни вие алармирахте значителен брой институции за нещо сериозно и същевременно скрито. Нещо като скрита бомба….

- На тридесети април тази година бе внесен, сигнал предложение от федерацията на потребителите в българия до народната събрание, омбутцман на република България, главният прокурор, БНБ, диракция банков надзор, комисия за защите на потребителите, комисия за защита на конкуренцията и съветът за електрони медии относно липсата на информираност на потребителите на финансови услуги за негарантираност от фонда за гарантиране на флоговете в банките на депозити и влогове при промоционални и привилигировани лихви предоставени от търговските банки. Относно реалната опасност за отнемане на крупни средства от слетяването на българските граждани в условията на световна криза. Както и нашето предложение за решение на този особено остър и значим потребителски проблем, както и решението му.

- Кое ви накара да съзрете опасността за интересите на гражданите?

- Причините които ме накараха да обърна по сериозно внимание, в банковата нормативна уредба са две. Първо, това е изключително агресивната рекламна – депозитна кампания на търговските бански с които предлагат високи лихви по депозити.Последнит седем – осем месеца сме свидетели на изключително агресивна рекамна кампания предимно в телевизиите. От друга страна обстоятелството че голяма част от търговските банки в България са собственост на чужди банкови консорциуми. Банковите централи или майките италиански, австрийски, немски изпитват сериозни финансови затруднения, след като най – голямата Хипо Банк, беше поставена под надзор. Това ме накара, да направя обстоен правен анализ на банковото законодателство на репулика България, до колкото и как се гарантирани икономическите интереси на потребителите на банкови услуги. За съжаление госпожа Малгарет Тачър се оказва напълно права, казвайки че безплатен обяд няма, безплатно е само сиренцето в капана за мишка, и то за мишката. „Сиринцето” са високите лихви промоционални прливигировани, рекламирани шумно в масмедиите. „Капанът” с оказа меко казано повече от ужасен и стресиращ за българските граждани, капанът е че тези средства депозирани в банките не са гарантирани от фонда, съглано чл. 5 т.1 от закона за гарантиране на флоговете в банките:

ЗАКОН за гарантиране на влоговете в банките
Обн., ДВ, бр. 49 от 29.04.1998 г., изм., бр. 73 от 26.06.1998 г., доп., бр. 153 от 23.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., изм., бр. 155 от 29.12.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., изм. и доп., бр. 54 от 15.06.1999 г., бр. 109 от 18.12.2001 г., доп., бр. 92 от 27.09.2002 г., в сила от 28.12.2002 г., изм., бр. 118 от 20.12.2002 г., бр. 31 от 8.04.2005 г., доп., бр. 39 от 10.05.2005 г., изм. и доп., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз - 1.01.2007 г., бр. 64 от 8.08.2006 г., изм., бр. 86 от 24.10.2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 67 от 29.07.2008 г., бр. 98 от 14.11.2008 г

Изключения
Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители.
Следователно при фалит на банка, депозантите могат да се конституират единствено като кредитори в обявената в несъстоятелност банка, те няма да получат и един лев от нея. Фондът за гарантиране на флоговета в банките „любезно” ще откаже че съгласно чл.5 т.1 ЗГВБ този влог не се гарантира от фанда или с други думи пиеш една вода студена. Това е за съжаление най- черният сценарий който очаква българските потребители на финансови услуги, ако не се приемат нашите решения. Още повече че международният между банков трансфер, особено от една и съща банка е безпроблемен.

- Добра, какво е вашето решение на въпроса според вас?

- За да се предотврати финансовият колапс, най – разумното и правилно решение на таза възникналият проблем е незабавна отмяна на чл.5 т.1 ЗГВБ . Това в пълна степен ще гарантира икономическите интереси на българина, в тази връзка настояваме в официалните си писма в рамките на този парламен да се гласува отмяната на въпросният член. Второ,
Докато все още текста е в сила настоявам, комисията за защита на потребителните, и СЕМ да изпратят предупредителни писма за промяна на рекламните клипове и карета з иришен надпис :

ВНИМАНИЕ!!! Това е рискова финансова сделка и не се рагарнтира съгласно чл.5 т.1 от ЗГВБ.

Както да се наложат съответните санкции за рекламодателите, които не слагат този надпис. Тъй като тази законова норма, е предпоставка за крупни измами настояваме да се образува предварителна проверка относно броят на депозитите, междубанковите и международните трансфери на пари които биха застрашили влоговете на гражданите които не са гарантирани.
Нещо повече, този текст противоречи и на чл.2 от европейска директива 94 / ЕО на европейският парламент и на съвета от 30 май 1994 година, относно схемите за гарантиране на депозити. Съгласно този тескст, тези схеми изключва от плащане депозити направени от други кредитини институции. Така наречени собствени средства и депозити произтичащи от сделки с които има присъда за пране на пари. Следоветлно недопустимо е да се сключват по тези схеми влогове и депозити на граждани при промоционално високи лихви с лъжата че са гарантирани.
Този текст не е съобразен и със становището на европейската централна банка от 18 ноември 2008 година, това становище е поискано от съвета на ЕС, относно прдложение за дирактива за изменение на директива 94 – 19 / ЕО.
- Какви реакции очаквате?

- Очакваме един конструктивен диалог, незебевна и своевременна реакция от основните институции и най- важно отмяна на опасният чл. 5 т.1 от сега действащият парламент вусловията на разрастващата се световна финасова криза. Очакваме както и сме подготвени да бъдат предоставени на гражаданите „успокоителни” банкови отчети че „НЯМА ОПАСНОСТ” което определно не би постигнало целта, защото липсата на правна гаранция а доверието само на доброто име, особно когато става въпрос за пари не е достатъчно ще има и очакваме опит за шиканиране на проблема :
Нещо от рода – да прави сте ще го решим и проблемът да бъде отложен във времето. Но, моят девиз „Проблемите трябва да се решават е не да се преследват или избягват” е най – важен в случая.
Преследването и избягването на проблема а не избягването му говори само за едно че институцията е част от проблема. С други думи, както винаги спазвайки нашият принцип да се предлегет мотивирани и аргувентирани решеия на проблемите и по съдемни административни, медийни инициативи това са потища за налагне на взети решения. Ние като колектив на държавното управление, считаме че тази опасност трябва да бъде ликвидирана в зародиш премахвайки законовите норми, които са причина за създаването на нов финасов епизод:
„Пирамиди – фараони” част 2.


- Погледът ви на експерт е изключителен. Вие сте един от малкото специалисти който посочвате проблема, анализирате го и давате не едно а няколко решения. Няма как да не ви попитам, имате ли поглед в други области застрашаващи сигурността и спокойствието на хората?

- Да. Имаме поглед. Аз съм известен като адвокат който е печелил дела срещу държани институции, министерства, държавни комисии, агенции и др.
Проблемите касаят най – вече, енергетиката - ток и парно, застраховане, храни и предложение за проблемите в правосъдието. Като и в тези обласи е спазен същият стандарт – проблем – анализ - решение.
Не бих искал да акцентирам и върху други важни теми, но за съжаление е налице наслагване на кризи. Аз виждам три кризи които се наслагват една в друга които ще ударят България с пълна сила краят на ноември.
Те са финансова, зърнена и енергийна….
Не искам да бъда черен пророк, но ако не вземе своевременно мерки за преодоляване на така очертаващите се върни, ефектите от тези кризи ще бъдат опустошителни за българското общество. Аз винаги съм устоявал принципни решения, и съм уборвал аргументи и решения на съответните институции. Никога не съм си позволявал и няма да си позволя, деструктивни личностни нападки. В момента, Вместо да решеваме проблемите на обществото, ние сме свидетели на селска свада между жени, защото вместо да се решават належащите проблеми на обществото и кризите, които връхлетяват България в момента, българският политически елит са занимава с чарни компромати:
Кой е по по най….
Аз съм убеден, че обществото и сериозните личности се интересуват от „решаване” на проблемите защото както казва Бнджамин Дизраели - министър председател на Великобритания :

Обществото се интересува от резултати!

- Уникално адвокат Бабучев, на страниците на флагманът на свободното слово вие хвърлихте такава бомба която със сигурност ще взриви обществото. Не ви ли е страх от могъщото банково и парламентарно лоби. Все пак става въпрос за големи пари?

- Да, има такава опасност но който го е страх от мечка не ходи в гората. Моя милост не се страхува, а и аз изпълнявам един граждански дълг а именно да предложим решение и да защитим интересите на обикновените граждани. Всичко е в ръцете на Всемогъщия, но ние сме длъжни да направим каквото трябва а да става каквото ще с други думи да има свобода.


В-К "Папарак"

Няма коментари: